Resultado da pesquisa (414)

Termo utilizado na pesquisa Poisoning

#1 - Spontaneous and experimental poisoning by Myrocarpus frondosus in cattle

Abstract in English:

An outbreak of photosensitization in Holstein and Jersey cattle occurred after the passage of an extratropical cyclone in Southern Brazil. On that occasion, several trees fell, including some of the species Myrocarpus frondosus (Fabaceae family) popularly known as “gabreúva”, “cabriúna” or “gabriúna”. Five heifers consumed the leaves of this plant, and all of them became ill. The main clinical signs were decreased appetite, permanence in the water, decreased ruminal movements, dry stools, congested and icteric sclera and conjunctivae, dark urine and restlessness when exposed to the sun. One heifer showed circling, incoordination, restlessness and death six days after the onset of clinical signs. From the seventh day, three heifers showed improvement; one remained apathetic, with jaundiced mucous membranes, ulceration, and scaling on the tongue, increased respiratory rate, and fever, and died 18 days after ingestion of the plant. At necropsy, photosensitivity lesions were observed on the depigmented skin, snout, teats, and ear tip, characterized by discontinuity of the skin with the formation of crusts, inflammatory exudate associated with redness of the skin, in addition to ulceration in the mouth, snout and ventral portion of the tongue and jaundice and edema in the submandibular region. The liver was enlarged, with an orange color, full gallbladder, and wall edema. Through microscopy, liver lesions were characterized by moderate and diffuse necrosis of hepatocytes, vacuolar and centrilobular degeneration, bilirubin retention and proliferation of biliary epithelium. The literature shows no reports of M. frondosus toxicity in cattle. Experiments were carried out in cattle to clarify the possible clinical-pathological picture produced by this plant. A survey of the epidemiological data of the diagnosed spontaneous outbreak was carried out, and subsequently, three cattle received the plant’s green leaves, and a fourth received the dried leaves. After administering the plant, blood samples were collected daily for blood count, measurement of liver enzymes (gamma glutamyl transferase, alkaline phosphatase, alanine aminotransferase, aspartate transferase), bilirubin, measurement of vital parameters and liver biopsy from the onset of signs. In case of death, a necropsy was performed with collection of viscera samples for macro and microscopic evaluation. The experimental part was developed at the Laboratory of Animal Pathology, CAV-UDESC. The single dose of 33g/kg of green leaves caused severe clinical signs, while the administration of 22g/kg and 11g/kg caused mild to moderate signs of the disease. The supply of desiccated leaves in a single dose did not cause clinical manifestations. M. frondosus can be blamed as a cause of spontaneous hepatogenous photosensitization in cattle. Experimentally, the ingestion of green leaves of this plant, in doses greater than 11g/kg can lead to clinical changes, with subsequent recovery, or progress to death with severe liver damage.

Abstract in Portuguese:

Um surto de fotossensibilização em bovinos da raça Holandesa e Jersey foi observado após a passagem de um ciclone extratropical no Sul do Brasil, quando houve queda de diversas árvores, dentre elas Myrocarpus frondosus (família Fabaceae), popularmente conhecida como “gabreúva, cabriúna ou gabriúna”. Cinco novilhas consumiram folhas dessa planta, e todas adoeceram. Os principais sinais clínicos foram diminuição do apetite, permanência dentro da água, diminuição dos movimentos ruminais, fezes ressecadas, esclera e conjuntivas congestas e ictéricas, urina escura e inquietação quando expostas ao sol. Uma novilha apresentou andar em círculos, incoordenação e inquietação e morte seis dias após início dos sinais clínicos. A partir do sétimo dia, três novilhas apresentaram melhora e uma permaneceu apática, com as mucosas ictéricas, ulceração e descamação na língua, aumento da frequência respiratória, febre e morreu 18 dias após ingestão da planta. Na necropsia foram observadas lesões de fotossensibilização na pele despigmentada, focinho, tetos, ponta da orelha, caracterizadas por descontinuidade da pele com formação de crostas, exsudato inflamatório associado a vermelhidão da pele além de ulceração na boca, focinho e porção ventral da língua e icterícia acentuada e edema, na região submandibular. O fígado estava aumentado de volume, de cor laranja, vesícula biliar repleta e com edema de parede. Através da microscopia foram observadas, lesões hepáticas, caracterizadas por necrose de hepatócitos, moderada e difusa, degeneração vacuolar, centrolobular, retenção de bilirrubina e proliferação de epitélio biliar. Na literatura, não há relatos da toxicidade de M. frondosus para bovinos. Com o objetivo de esclarecer o possível quadro clínico-patológico produzido por essa planta foram conduzidos experimentos em bovinos. Foi realizado um levantamento dos dados epidemiológicos do surto espontâneo diagnosticado e, posteriormente, três bovinos receberam as folhas verdes da planta e um quarto recebeu as folhas dessecadas. Após a administração da planta, foram coletadas amostras de sangue diariamente para hemograma, dosagem de enzimas hepáticas (gama glutamil transferase, fosfatase alcalina, alanina aminotransferase, aspartato transferase), bilirrubina, aferição dos parâmetros vitais e biópsia hepática a partir do surgimento dos sinais clínicos. Em caso de morte, foi realizada necropsia com coleta de amostras de vísceras para avaliação macro e microscópica. A parte experimental foi desenvolvida nas dependências do Laboratório de Patologia Animal, CAV-UDESC. A dose única de 33g/kg de folhas verdes causou graves sinais clínicos, enquanto a administração de 22g/kg e 11g/kg causou sinais leves a moderados da doença. O fornecimento de folhas dessecadas em dose única não causou manifestações clínicas. M. frondosus pode ser responsabilizada como causa de fotossensibilização hepatógena espontânea em bovinos. A ingestão de folhas verdes dessa planta em doses superiores a 11g/kg pode levar a alterações clínicas, com posterior recuperação, ou evoluir para morte com lesões hepáticas graves.


#2 - Anthelmintic intoxication in small ruminants diagnosed in Northeastern Brazil

Abstract in English:

The clinical, epidemiological and anatomopathological findings of anthelmintic poisoning in small ruminants diagnosed at the Veterinary Hospital of the Federal University of Campina Grande, Patos, Paraíba, from January 2000 to December 2022 are described. A total of 1,928 necropsies were carried out on small ruminants, of which 1,032 were goats and 896 sheep. Four outbreaks of anthelmintic poisoning were identified in these species: one outbreak of ivermectin in sheep, one outbreak of disophenol in goats and sheep and two outbreaks of nitroxinil in goats. These intoxications accounted for 0.78% and 0.23% of goat and sheep diseases diagnosed routinely. In the case of ivermectin poisoning, the animal had neurological clinical signs, and no macroscopic or histopathological alterations were observed. In the outbreaks of disophenol and nitroxinil, the animals showed anorexia, hyperthermia, tachycardia, tremors, dyspnea, incoordination and limb rigidity. Macroscopically, there were liver and kidney lesions associated with circulatory alterations, such as hemorrhages and edema. Microscopically, necrosis and degeneration of hepatocytes and tubular epithelial cells associated with hemorrhage and congestion were observed. The prevalence of these intoxications in small ruminants is considered low in the Semi-arid Northeast, but outbreaks can occur with high lethality in herds. The main risk factor for the occurrence of intoxications was overdose, combined with other factors such as the age of the animals, high environmental temperature, constant exercise and low body score, which increased the toxicity of anthelmintics.

Abstract in Portuguese:

Descrevem-se os achados clínicos, epidemiológicos e anatomopatológicos das intoxicações por anti-helmínticos em pequenos ruminantes diagnosticadas no Hospital Veterinário da Universidade Federal de Campina Grande, Patos, Paraíba, durante o período de janeiro de 2000 a dezembro de 2022. Foram realizadas 1.928 necropsias de pequenos ruminantes, sendo 1.032 caprinos e 896 ovinos. Destes, foram identificados quatro surtos de intoxicação por anti-helmínticos nessas espécies: um surto de intoxicação por ivermectina em ovino, um surto de disofenol em caprinos e ovinos e dois surtos por nitroxinil em caprinos. Essas intoxicações representaram 0,78% e 0,23% das doenças de caprinos e ovinos diagnosticadas na rotina, respectivamente. Na intoxicação por ivermectina o animal apresentava sinais clínicos neurológicos e não foram observadas alterações macroscópicas e histopatológicas. Nos surtos de disofenol e nitroxinil, os animais demonstravam anorexia, hipertermia, taquicardia, tremores, dispneia, incoordenação e rigidez de membros. Macroscopicamente observou-se lesões hepáticas e renais associadas a alterações circulatórias como hemorragias e edemas. Microscopicamente observou-se necrose e degeneração de hepatócitos e das células epiteliais tubulares associadas a hemorragia e congestão. A prevalência dessas intoxicações em pequenos ruminantes é considerada baixa no Semiárido nordestino, entretanto, os surtos podem ocorrer com alta letalidade nos rebanhos. O principal fator de risco para a ocorrência das intoxicações foi a sobredosagem aliada aos demais fatores como idade dos animais, temperatura ambiental alta, exercício constante e escore corporal baixo, que provocaram o aumento da toxicidade dos anti-helmínticos.


#3 - Crotalaria spectabilis Roth. (Fabaceae, Papilionoideae) seed poisoning in cattle and use of liver biopsy to diagnose subclinical disease

Abstract in English:

Crotalaria spectabilis seed poisoning has been reported in cattle on rural properties in Diamantino and Campo Verde municipalities in Mato Grosso, Brazil. The disease appeared 75 to 120 days after the animals were fed a diet contaminated with C. spectabilis seeds. Clinically, the animals showed a lack of appetite, progressive weight loss, apathy, photosensitivity, lateral recumbency, and death. Some animals developed neurological manifestations as a consequence of hepatic encephalopathy. In total, 37 cattle died, and six cattle were necropsied. The main macroscopic changes consisted of ascites and a firm and decreased liver with an irregular surface and multifocal pale yellowish discoloration. Microscopically, hepatocyte loss with fibrosis, megalocytosis and bile duct proliferation was observed. Animals with severe hepatic damage also had status spongiosus in the central nervous system. Furthermore, a hepatic biopsy of 15 cows who consumed contaminated grains but did not develop clinical disease revealed histologic liver changes similar to necropsied animals.

Abstract in Portuguese:

Relata-se dois surtos de intoxicação por sementes de Crotalaria spectabilis em bovinos em propriedades rurais nos municípios de Diamantino e Campo Verde, Mato Grosso, Brasil. A doença apareceu 75 a 120 dias depois que os animais foram alimentados com uma dieta contaminada com sementes de C. spectabilis. Clinicamente, foi observado falta de apetite, perda de peso progressiva, apatia, fotossensibilização, decúbito lateral e morte. Alguns animais desenvolveram manifestações neurológicas secundárias à encefalopatia hepática. No total, 37 bovinos morreram e seis deles foram submetidos à necropsia. As principais alterações macroscópicas consistiram em ascite e fígado diminuído em tamanho com superfície capsular irregular, difusamente firme e com áreas multifocais amarelo-pálidas. Microscopicamente, foi observado perda de hepatócitos acompanhada de fibrose hepática com megalocitose e proliferação de ductos biliares. No sistema nervoso central de bovinos com lesões hepáticas graves havia status spongiosus. A biópsia hepática de 15 bovinos que consumiram grãos contaminados, mas estavam clinicamente sadios, revelou alterações hepáticas similares às descritas nos animais submetidos à eutanásia.


#4 - Spontaneous poisoning of cattle by onion (Allium cepa) in Brazil

Abstract in English:

The state of Santa Catarina is the largest national producer of onions. The consumption of onion (Allium cepa) by domestic animals can cause hemolytic anemia and hyperhemoglobinemia of Heinz bodies in erythrocytes. The epidemiological data and the pathological clinical picture were obtained during a visit to the property where the disease occurred. A herd of 54 beef cattle from a property in the municipality of Bom Retiro/SC, was placed in an onion crop, which had not been completely harvested because it was outside the desired standard for trade. The animals remained in this field for eight days. At the end of this period, all of them presented apathy, anorexia, brown urine and mucous membranes and an onion odor on expiration. The macroscopic changes observed were pale mucous membranes, blood with decreased viscosity and increased clotting time, liver with an evident lobular pattern and remains of onion in the rumen. The carcass gave off a strong onion odor. By histological analysis, there was central lobular coagulation necrosis in bridging in the liver. In the kidneys, there were intracytoplasmic hyaline droplets in tubular epithelial cells and a deposit of eosinophilic material in the lumen of the tubules. For the diagnosis of onion poisoning, epidemiological data associated with clinical signs, such as pale mucous membranes with evidence of hemoglobin pigmentation (brown mucosa) and hemoglobinuria, should be taken into account. This article seems to be the first report of onion poisoning in cattle in Brazil.

Abstract in Portuguese:

O estado de Santa Catarina é o maior produtor nacional de cebola. O consumo de cebola (Allium cepa) por animais domésticos pode causar anemia hemolítica, hiper-hemoglobinemia de corpúsculos de Heinz nos eritrócitos. Os dados epidemiológicos e o quadro clínico-patológico foram obtidos em visita à propriedade onde a enfermidade ocorreu. Um rebanho de 54 bovinos de corte de uma propriedade localizada no município de Bom Retiro/SC, foi colocado em uma lavoura de cebola, a qual não havia sido completamente colhida por estar fora do padrão desejado para o comércio. Os animais permaneceram por um período de oito dias nesta lavoura e, ao final deste período, todos apresentaram apatia, anorexia, urina e mucosas de coloração marrom e odor de cebola na expiração. As alterações macroscópicas observadas foram mucosas pálidas, sangue com viscosidade diminuída e aumento do tempo de coagulação, fígado com padrão lobular evidente e restos de cebola no rúmen. A carcaça exalava forte odor de cebola. Pela análise histológica havia, no fígado, necrose de coagulação centrolobular em ponte e nos rins havia gotas hialinas intracitoplasmáticas em células do epitélio tubular e depósito de material eosinofílico na luz de túbulos. Para o diagnóstico da intoxicação por cebola deve-se levar em conta principalmente os dados epidemiológicos associados aos sinais clínicos, como palidez de mucosas com evidências de pigmentação por hemoglobina (mucosa marrom) e hemoglobinúria. Este artigo parece ser o primeiro relato de intoxicação por cebola em bovinos no Brasil.


#5 - ‘Beer yeast’ (liquid brewery waste) for sheep and pig feeding: epidemiological and clinical aspects of the poisoning, safety margin and prevention

Abstract in English:

Considering the practice of using ‘brewer’s yeast’ (BY) – liquid brewery yeast waste from the brewing industry – in animal feed in some establishments in the south of the State of Rio de Janeiro in Brazil, this study was conducted to establish safety margins and to determine epidemiological and clinical aspects. In addition, this study suggested prophylactic measures that can prevent or minimise alcohol intoxication due to BY in sheep and swine. The main characteristics of the clinical features in both natural poisoning and controlled spontaneous ingestion in swine as well as intoxication by controlled ingestion of BY using a ruminal probe in sheep were found to be staggering gait, tripping and falls. Overall, 3.8 and 8.875mL/kg of ethanol content in the BY caused mild-moderate and severe clinical conditions, respectively, in swine and sheep. The following prophylactic measures are suggested: 1. BY must be adequately diluted in water, whey, or with BY that has been previously stored in the property (old BY); 2. It must be administered in proportion to the animals’ weight and size. 3. It must be administered continuously, without interruptions, and with the provision of other food in the trough (such as soybean meal or cornmeal and water ad libitum). In conclusion, although BY is increasingly used in sheep and swine breeding properties – in the south of the State of Rio de Janeiro – many owners use one or more of the suggested prophylactic measures. Hence, ethanol intoxications because of BY are infrequent and rarely cause deaths; therefore, BY can be used provided adequate prophylactic measures are followed.

Abstract in Portuguese:

Considerando-se à prática de utilizar “levedo de cerveja” (LC) – resíduo líquido da indústria cervejeira – na alimentação de animais, em alguns estabelecimentos no sul do Estado do Rio de Janeiro, esse estudo foi realizado para estabelecer as margens de segurança e os quadros epidemiológico e clínico, bem como sugerir medidas profiláticas que impeçam ou minimizem esse tipo de intoxicação alcoólica para ovinos e suínos. Verificou-se que o quadro clínico na intoxicação por ingestão controlada de LC por sonda em ovinos e na intoxicação natural e ingestão espontânea controlada em suínos, caracterizou-se principalmente por andar cambaleante, tropeços e quedas. Concentrações de 3,8 e 8,875mL/kg de etanol contido no LC, causaram quadros clínicos leve a moderado e grave em suínos e ovinos, respectivamente. Como medidas profiláticas sugere-se: diluição adequada do LC com água, soro de leite ou com o LC já estocado na propriedade (LC antigo); administração do LC proporcional ao peso/tamanho dos animais, administração contínua, sem interrupções, disponibilizar outro alimento no cocho, como farelo de soja ou fubá de milho e água à vontade. Conclui-se que apesar de o LC ser cada vez mais utilizado nas propriedades criadoras de ovinos e suínos no sul do Estado do Rio de Janeiro já que, muitos proprietários aplicam uma ou mais medidas profiláticas aqui sugeridas, as intoxicações pelo etanol, contido no LC são pouco frequentes e raramente ocorrem mortes, de forma que esse produto deve ser utilizado, desde que as medidas profiláticas sejam observadas.


#6 - Urea poisoning in cattle: A brief review and diagnostic approach

Abstract in English:

Urea is an organic compound characterized as a white, solid, and hygroscopic substance. It is recognized as a source of non-protein nitrogen (NPN) and is widely used as a partial replacement for protein in cattle diets due to the ability of the ruminal microbiota to convert it into microbial protein. Despite the advantages of using urea, it also has limitations, particularly the proximity between metabolizable and toxic or fatal doses. Furthermore, for safe use, a period of adaptation is necessary for the animals. Poisoning is characterized by rapid and generally fatal development, which is frequent in non-adapted animals but can also occur in those with previous adaptations. The aim of this study was to characterize the clinical, epidemiological, and pathological aspects of urea poisoning through a brief review and a retrospective study. In addition, interviews were conducted with veterinarians who frequently send diagnostic material to the Laboratory of Anatomic Pathology of the “Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia” (LAP-FAMEZ) to assess their perception of the outbreaks of urea poisoning. The objective was to obtain a comparative scenario between published cases and those received by the laboratory while considering the real situation of this condition in the field. During this retrospective study, only four outbreaks were investigated; in one, the diagnosis was possible through experimental reproduction. Of 35 interviewees, 88.9% said they had seen more than one case compatible with urea poisoning, but 87.5% did not perform a necropsy and/or send material to confirm the diagnosis. The results show that the reality of urea poisoning may be very distant from that reported in previous studies due to the difficulty often observed in the diagnostic approach, so we developed a flowchart aiming to provide a useful guide for field veterinarians.

Abstract in Portuguese:

A ureia é um composto orgânico, que se apresenta como uma substância branca, sólida e higroscópica, e é reconhecida como fonte de nitrogênio não proteico (NNP), sendo amplamente utilizada como fertilizante e também como substituto parcial de proteína em bovinos devido à capacidade da microbiota ruminal de convertê-la em proteína microbiana. Apesar das vantagens que envolvem o uso da ureia, ela também apresenta limitações, a principal delas é a proximidade entre doses metabolizáveis e tóxicas ou fatais, e para que seja utilizada com segurança é necessário um período de adaptação dos animais. A intoxicação é caracterizada por evolução rápida e geralmente fatal, sendo frequente em animais não adaptados, mas pode ocorrer naqueles com adaptação prévia. O objetivo deste estudo é caracterizar os aspectos clínicos, epidemiológicos e patológicos da intoxicação por ureia por meio de uma breve revisão e um estudo retrospectivo. Adicionalmente foram realizadas entrevistas com médicos veterinários que frequentemente enviam material para diagnóstico no Laboratório de Anatomia Patológica da Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia (LAP-FAMEZ) com o objetivo de avaliar a percepção dos mesmos em relação aos surtos de intoxicação por ureia, na expectativa de se obter um quadro comparativo entre os casos recebidos pelo laboratório e levantamentos publicados e a real situação desta condição a campo. No período do estudo retrospectivo, foram acompanhados apenas quatro surtos, sendo que em um deles foi possível diagnosticar por reprodução experimental. Dos 35 entrevistados, 88,9% afirmaram ter atendido mais de um caso compatível com intoxicação por ureia, mas 87,5% deles não realizaram necropsia e/ou envio de material para confirmação do diagnóstico. Foi possível observar que a realidade da intoxicação por ureia pode estar muito distante daquela relatada em estudos anteriores, e devido à dificuldade muitas vezes observada na abordagem diagnóstica, desenvolvemos um fluxograma na expectativa de que ele constitua um guia útil para veterinários de campo.


#7 - Natural and experimental salinomycin poisoning associated with the use of florfenicol in pigs

Abstract in English:

This study describes the spontaneous and experimental salinomycin poisoning associated with the use of florfenicol and warns about the effects of the administration of antibiotics to animals that receive ionophores in the feed as growth promoters. A batch with 1,200 finishing pigs fed a diet containing 30ppm of salinomycin received florfenicol (60ppm via feed) to control respiratory diseases. Twenty-seven pigs had difficulty walking, tip-toe walking, muscle tremors, and anorexia seven days after the start of treatment. Twenty-two animals died, 10 recovered, and two were sent to the Laboratory of Animal Pathology of CAV-UDESC to be necropsied. The experimental reproduction of the disease was carried out to clarify the possible influence of florfenicol on salinomycin poisoning using 12 pigs divided into four groups with three animals each, treated for 16 days with diets containing no additives (Group 1), 50ppm of salinomycin (Group 2), 40ppm of florfenicol (Group 3), and 50ppm of salinomycin and 40ppm of florfenicol (Group 4). Only animals in Group 4 became ill. The clinical disease was reproduced from the ingestion of 24.67mg/kg/LW of salinomycin and 19.74mg/kg/LW of florfenicol. Both natural and experimental salinomycin poisoning associated with the use of florfenicol caused a condition of myopathy characterized in histology by hyaline degeneration and floccular necrosis of skeletal fibers, with macrophage infiltrate, associated with the figures of regeneration in skeletal muscles and multifocal areas of the proliferation of fibroblasts, being more intense in the longissimus dorsi and semimembranosus muscles. Therefore, florfenicol can cause the accumulation of ionophore salinomycin in the animal organism, resulting in a condition of toxic myopathy.

Abstract in Portuguese:

O presente trabalho descreve as intoxicações espontânea e experimental por salinomicina associada ao uso de florfenicol e alerta sobre os efeitos da administração de antibióticos aos animais que recebem ionóforos na ração como promotores de crescimento. Um lote com 1.200 suínos em fase de terminação, alimentados com ração contendo 30ppm de salinomicina, recebeu florfenicol (60ppm via ração) para o controle de doenças respiratórias. Sete dias após o início do tratamento, 27 suínos apresentaram dificuldade de locomoção, “caminhar em brasa”, tremores musculares e anorexia. Vinte e dois animais morreram, 10 recuperaram-se e dois foram encaminhados ao Laboratório de Patologia Animal (CAV-UDESC) para serem necropsiados. Para esclarecer a possível influência do florfenicol na toxicidade da salinomicina foi realizada a reprodução experimental da doença utilizando 12 suínos, divididos em 4 grupos com 3 animais cada, tratados por 16 dias com rações contendo: Grupo 1 = sem aditivos, Grupo 2 = 50ppm de salinomicina, Grupo 3 = 40ppm de florfenicol e Grupo 4 = 50ppm de salinomicina e 40ppm de florfenicol. Somente os animais do Grupo 4 adoeceram. A doença clínica foi reproduzida a partir da ingestão de 24,67mg/kg/PV de salinomicina e 19,74 mg/kg/PV de florfenicol. Tanto a intoxicação natural quanto a experimental por salinomicina associada ao uso de florfenicol provocaram um quadro de miopatia caracterizado na histologia por degeneração hialina e necrose flocular das fibras esqueléticas, com infiltrado macrofágico, associada às figuras de regeneração na musculatura esquelética e áreas multifocais de proliferação de fibroblastos, sendo mais intensas nos músculos longissimus dorsi e semimembranoso. Conclui-se que, o florfenicol tem a capacidade de ocasionar o acúmulo do ionóforo salinomicina no organismo animal, resultando em um quadro de miopatia tóxica.


#8 - Accidental monensin poisoning in buffaloes in Bahia, Brazil

Abstract in English:

Monensin is an ionophore antibiotic (IA) widely used for growth promotion and weight gain in the production of ruminants. However, it has caused intoxication in several species, including buffaloes, mainly because of the ignorance or disrespect of the recommendations for use in each animal species. The objective of this study was to describe, for the first time, clinical-epidemiological and anatomopathological data of an outbreak of accidental poisoning by monensin in buffalos and rediscuss the recommendation of the use of IA in the production of this species. The outbreak affected 21 adult buffaloes after consumption of remains from a feed formulated on the farm and whose constituents were mixed by hand. Clinical and first death signs were observed 24 hours after ingestion of this food. In general, the clinical picture was characterized by muscle weakness, tremors, difficulty in locomotion, and decubitus. Fifteen buffaloes presented clinical signs of poisoning (71.5% morbidity), followed by death (100% lethality), after acute to subacute evolution (<24h to 96h). Laboratory tests indicated elevated serum activity of creatine phosphokinase and aspartate aminotransferase enzymes. Three buffaloes underwent necropsy, and samples from several organs were collected for histopathological examination. The main injuries found were hyaline degeneration and multifocal segmental necrosis in the skeletal and cardiac striated muscles (myopathy and degenerative-necrotic multifocal multifocal-necrotic cardiopathy). The diagnosis was confirmed by the toxicological evaluation of suspected ration remains, which detected 461.67mg/kg of monensin. The death of 71.5% buffaloes in this lot occurred due to a succession of errors, which included faults in the formulation of the ration and, above all, due to the use of monensin in a highly sensitive species. Despite the possible beneficial effects of IA use as a dietary supplement for buffaloes, we are of the opinion that IAs should never be used in bubalinoculture since any increment in production does not compensate for the imminent risk of death due to a small safety margin for this species and the absence of antidotes.

Abstract in Portuguese:

Monensina é um antibiótico ionóforo (AI) amplamente empregado na produção de ruminantes para promoção de crescimento e ganho de peso, mas que tem causado intoxicação em diversas espécies, incluindo os búfalos, principalmente, pelo desconhecimento ou desrespeito das recomendações de uso e às particularidades de cada espécie animal. Objetivou-se descrever, pela primeira vez na Bahia, dados clínico-epidemiológicos e anatomopatológicos de um surto de intoxicação acidental por monensina em búfalos e rediscutir a recomendação do uso de AI na produção de bubalinos. O surto acometeu um lote de 21 búfalos adultos após consumo de sobras de uma ração para bovinos formulada na fazenda e cujos constituintes eram misturados à mão. Os sinais clínicos e primeiros óbitos foram observados 24 horas após a ingestão dessa ração. O quadro clínico, em geral, se caracterizou por fraqueza muscular, tremores, dificuldade de locomoção e decúbito. Quinze búfalos apresentaram sinais clínicos de intoxicação (morbidade 71,5%), seguido de morte (letalidade 100%), após evolução aguda a subaguda (<24h até 96h). Exames laboratoriais indicaram acentuada elevação na atividade sérica das enzimas CPK e AST. Três búfalos foram necropsiados, sendo coletadas amostras de diversos órgãos para exame histopatológico. A principal lesão encontrada foi degeneração hialina e necrose segmentar multifocal nos músculos estriados esqueléticos e cardíacos (miopatia e cardiopatia degenerativo-necrótica tóxica multifocal polifásica). O diagnóstico foi confirmado pela avaliação toxicológica das sobras da ração suspeita, que detectou 461,67mg/kg de monensina. A morte de 71,5% dos búfalos deste lote ocorreu devido a uma sucessão de erros, que incluíram falhas na formulação da ração e, sobretudo, devido ao uso da monensina em uma espécie altamente sensível. Enfatizamos que, apesar dos possíveis efeitos benéficos do uso AIs como suplemento dietético para bubalinos, somos da opinião que os AIs nunca devem ser empregados na bubalinocultura, uma vez que os eventuais incrementos na produção não compensam o risco iminente de morte, devido a pequena margem de segurança para essa espécie e a inexistência de antídotos.


#9 - Spontaneous poisoning by Baccharis vulneraria Backer in cattle

Abstract in English:

Baccharis vulneraria Backer is a sub-shrub frequently found in southern Brazil, which leads to gastrointestinal tract intoxication. The objective of this study is to describe epidemiological, clinical and anatomopathological aspects of two cases of B. vulneraria poisoning in cattle. Two bovines from two different municipalities in the Itajaí Valley, Santa Catarina, Brazil were necropsied and performed the histopathological evaluation and botanical classification of the plant found in the pasture. Bovine 1 had dehydration, ruminal atony, diarrhea, congested mucous membranes and hypothermia for 20 hours, and died during clinical care. At necropsy, there was moderate multifocal detachment and reddening of the forestomachs mucosa. Bovine 2 presented anorexia, dry feces, ruminal atony, vocalization and muscle tremors for ten days, unresponsive to treatments, evolving to death. At necropsy were seen loosening of the mucosa with marked diffuse reddening and transmural edema. The microscopic exam revealed degeneration, necrosis, vesiculation, and detachment of the forestomachs’ mucosa, associated with moderate multifocal neutrophilic infiltrate (Bovine 1); marked diffuse transmural necrosis, edema, hemorrhage, and marked fibrinous exudation (Bovine 2). A large amount of B. vulneraria was found in the pastures, with signs of consumption. In this report, a case of subacute evolution of B. vulneraria poisoning was observed, since the poisoning by this plant is usually acute. More knowledge about poisoning by this plant is necessary for the prevention and control, avoiding new mortality cases.

Abstract in Portuguese:

Baccharis vulneraria Backer é um subarbusto frequentemente encontrado no sul do Brasil, que leva a um quadro de intoxicação nocivo ao trato gastrointestinal. O objetivo deste trabalho é descrever aspectos epidemiológicos, clínicos e anatomopatológicos de dois casos de intoxicação por B. vulneraria em bovinos. Foram necropsiados dois bovinos de dois municípios do Vale do Itajaí, Santa Catarina, Brasil, com avaliação histopatológica dos órgãos e classificação botânica dos exemplares da planta localizada nos piquetes. No exame clínico do Bovino 1 foram constatados desidratação, atonia ruminal, diarreia, mucosas congestas e hipotermia durante 20 horas, com morte durante atendimento clínico. Na necropsia, havia desprendimento e avermelhamento multifocais moderados na mucosa dos proventrículos. Já o Bovino 2 teve manifestações clínicas de anorexia, fezes secas, atonia ruminal, vocalização e tremores musculares por 10 dias, não responsivas a tratamento, evoluindo para óbito. Na necropsia, havia desprendimento da mucosa dos proventrículos, com avermelhamento e edema transmural difusos acentuados. No exame histológico havia degeneração e necrose da mucosa proventricular, vacuolização e desprendimento do epitélio, infiltrado neutrofílico multifocal moderado (Bovino 1), e necrose transmural difusa acentuada, edema, hemorragia e exsudação fibrinosa acentuados (Bovino 2). Grande quantidade de B. vulneraria foi encontrada nas pastagens dos bovinos, com sinais de consumo. É relatado um caso de evolução subaguda de intoxicação por B. vulneraria, visto que a intoxicação por essa planta geralmente tem curso agudo. Conhecimentos acerca desta planta são necessários para prevenção e controle da intoxicação, evitando novos casos de mortalidade.


#10 - Clinical and toxicological findings in nitrate and nitrite poisoning in cattle in Northeastern Brazil

Abstract in English:

We report two outbreaks of nitrate and nitrite poisoning in Paraíba, Northeast Brazil. The first, due to Pennisetum purpureum (elephant grass), and the second, due to P. purpureum and Brachiaria spp. (brachiaria grass), both occurred during a prolonged drought. In the first outbreak, the irrigation of the pastures with wastewater and sewage contributed to nitrate accumulation. The second outbreak occurred in pastures cultivated in the border of a dam, that had been submerged for long time accumulating large amounts of organic matter in the soil. Other probably risk factors for nitrate accumulation included the use of chemical fertilizers and herbicides and burning of the vegetation. In the first outbreak, four calves out of a total of 42 cattle died, and in the second outbreak 49 out of 243 cattle, including adults, yearlings, and a 2-day-old calf died. The clinical signs included dyspnea, cyanosis, ataxia, and falls, leading to death. The presence of nitrates was detected in both outbreaks using the diphenylamine test. Quantitative tests were performed in the second outbreak using a portable nitrate meter, and high nitrate concentrations were found. The characteristic macroscopic findings and absence of microscopic lesions and response to treatment with methylene blue were key to the diagnosis of poisoning by nitrates and nitrites. We conclude that poisoning by nitrates and nitrites in ruminants in the semiarid region of Northeastern Brazil is frequent due to the cultivation of grasses in the border of dams that had been covered by water for long periods or in areas irrigated by wastewater and/or sewage. In addition, the use of a portable measuring device is an effective alternative for the quantification of nitrates in pastures.

Abstract in Portuguese:

Relatamos dois surtos de intoxicação por nitrato e nitrito na Paraíba, Nordeste do Brasil. O primeiro por Pennisetum purpureum (capim-elefante), e o segundo por P. purpureum e Brachiaria spp. (capim braquiária); ambos ocorreram durante uma estiagem prolongada. No primeiro surto, a irrigação das pastagens com água poluída e esgoto contribuiu para o acúmulo de nitrato. O segundo surto ocorreu em pastagens cultivadas na borda de uma barragem, que há muito tempo ficavam submersas, acumulando grande quantidade de matéria orgânica no solo. Outros prováveis fatores de risco para o acúmulo de nitrato incluíram o uso de fertilizantes químicos e herbicidas e a queima da vegetação. No primeiro surto, quatro bezerros de um total de 42 bovinos morreram, e no segundo surto 49 de 243 bovinos, incluindo adultos, jovens de um ano e um bezerro de 2 dias de idade morreram. Os sinais clínicos incluíram dispneia, cianose, ataxia e quedas, levando à morte. A presença de nitratos foi detectada em ambos os surtos pelo teste de difenilamina. Testes quantitativos foram realizados no segundo surto usando um medidor portátil de nitrato, e altas concentrações de nitrato foram encontradas. Os achados macroscópicos característicos e a ausência de lesões microscópicas e a resposta ao tratamento com azul de metileno foram fundamentais para o diagnóstico de intoxicação por nitratos e nitritos. Concluímos que a intoxicação por nitratos e nitritos em ruminantes na região semiárida do Nordeste do Brasil é frequente devido ao cultivo de gramíneas nas bordas de barragens que estiveram cobertas por água por longos períodos ou em áreas irrigadas por água poluída e/ou esgoto. Além disso, o uso de medidor portátil é uma alternativa eficaz para a quantificação de nitratos em pastagens.


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