Abstract in English:
Mille samples from tbree goat breads (Dusk Alpine, Saanem and Toggenburg) with milk production averaging 2.66 kg/day and from crossbred goats were examined during 12 months for physic-chemical features. The results for individual milk and the mixture were respectively: density 1,030.5 and 1,033.5 at 15ºC; acidity 15.67 and 15,84°D; average percentage of fat 4.00 and 4.1 %; total dry extract 12.42 and 12.95%; fatty dry extract 8.83 and 8.73%; cryoscopic indexes -0.569 and -0.585ºC. The average percentage of chlorides was normal (0.21 and 0.19%); lactose 3.27 and 3.42%; caseíne (PTN) 2.68 and 2.52%; total proteine (PTN) 3.59 and 3.43%. The results obtained with milk from goats with mastitis showed the following alterations caused by experimental infection by Staphylococcus aureus: lowered values for density (1,022.5 and 1,023.0 at 15ºC) and acidity (14.50 and 6.1 ºD); increased values for chlorides (0.34 and 0.39%); and reduced values for lactose (1.00 and 1.12%).
Abstract in Portuguese:
Amostras de leite de cabras de três raças selecionadas (Parda Alpina, Saanem e Toggenburg) com produtividade média de 2,66 kg/ dia e amostras de leite de cabras mestiças, foram examinados durante 12 meses, quanto às características físico-químicas, obtendo-se limites para o leite individual e de mistura, respectivamente, relativos à densidade entre 1.030,5 a 1.033,5 a 15ºC; a acidez entre 15,67 e 15,84°D; aos percentuais médios de gordura 4,00 e 4,1 %; ao extrato seco total entre 12,42 e 12,95%; ao extrato seco desengordurado entre 8,83 e 8,73%; aos índices criosc6picos entre -0,569 e -0,585ºC. As médias anuais referentes a porcentagem de cloretos se apresentaram dentro de limites discretamente acima da normalidade (0,21 e 0,19%); a lactose entre 3,27 e 3,42%; a caseína (PTN) entre 2,68 e 2,52% e o PTN total entre 3,33 e 3,43%; O leite proveniente de cabras com mastite, provocada experimentalmente com Staphylococcus aureus, apresentou alterações quanto à densidade (1.022,5 a 1.023,0 a 15ºC) e acidez (6,1º a 14,50°D); cloretos bastante aumentados (0,39 e 0,34%), e a lactose com valores bastante reduzidos (1,00 e 1,12%).