Resultado da pesquisa (3)

Termo utilizado na pesquisa serogroups

#1 - Serogroups and virulence genes of Escherichia coli isolated from psittacine birds, 31(10):916-921

Abstract in English:

ABSTRACT.- Knöbl T., Saidenberg A.B.S., Moreno A.M., Gomes T.A.T., Vieira M.A.M., Leite D.S., Blanco J.E. & Ferreira A.J.P. 2011. Serogroups and virulence genes of Escherichia coli isolated from psittacine birds. Pesquisa Veterinária Brasileira 31(10):916-921. Faculdade de Medicina Veterinária do Complexo Educacional FMU, Av. Santo Amaro 1239, São Paulo, SP 04505 002, Brazil. E-mail: tknobl@usp.br Escherichia coli isolates from 24 sick psittacine birds were serogrouped and investigated for the presence of genes encoding the following virulence factors: attaching and effacing (eae), enteropathogenic E. coli EAF plasmid (EAF), pili associated with pyelonephritis (pap), S fimbriae (sfa), afimbrial adhesin (afa), capsule K1 (neu), curli (crl, csgA), temperature-sensitive hemagglutinin (tsh), enteroaggregative heat-stable enterotoxin-1 (astA), heat-stable enterotoxin -1 heat labile (LT) and heat stable (STa and STb) enterotoxins, Shiga-like toxins (stx1 and stx2), cytotoxic necrotizing factor 1 (cnf1), haemolysin (hly), aerobactin production (iuc) and serum resistance (iss). The results showed that the isolates belonged to 12 serogroups: O7; O15; O21; O23; O54; O64; O76; O84; O88; O128; O152 and O166. The virulence genes found were: crl in all isolates, pap in 10 isolates, iss in seven isolates, csgA in five isolates, iuc and tsh in three isolates and eae in two isolates. The combination of virulence genes revealed 11 different genotypic patterns. All strains were negative for genes encoding for EAF, EAEC, K1, sfa, afa, hly, cnf, LT, STa, STb, stx1 and stx2. Our findings showed that some E. coli isolated from psittacine birds present the same virulence factors as avian pathogenic E. coli (APEC), uropathogenic E. coli (UPEC) and Enteropathogenic E. coli (EPEC) pathotypes.

Abstract in Portuguese:

RESUMO.- Knöbl T., Saidenberg A.B.S., Moreno A.M., Gomes T.A.T., Vieira M.A.M., Leite D.S., Blanco J.E. & Ferreira A.J.P. 2011. Serogroups and virulence genes of Escherichia coli isolated from psittacine birds. [Sorogrupos e genes de virulência em Escherichia coli isoladas de psitacídeos.] Pesquisa Veterinária Brasileira 31(10):916-921. Faculdade de Medicina Veterinária do Complexo Educacional FMU, Av. Santo Amaro 1239, São Paulo, SP 04505 002, Brazil. E-mail: tknobl@usp.br Amostras de Escherichia coli isoladas de 24 psitacídeos doentes foram sorogrupadas e investigadas para a presença de genes que codificam os seguintes fatores de virulência: attaching e effacing (eae), plasmídeo EAF (EAF), pili associado à pielonefrite (pap), fímbria S (sfa), adesina afimbrial (afa), cápsula K1 (neu), curli (crl, csgA), hemaglutinina termosensível (tsh), enterotoxina termo-estável 1 de E. coli enteroagregativa (astA), toxina termolábil (LT) e toxina termoestável (STa e STb), Shiga-like toxinas (stx1 e stx2), fator citotóxico necrotizante 1 (cnf1), hemolisina (hly), produção de aerobactina (iuc) e resistência sérica (iss). Os resultados mostraram que os isolados pertenciam a 12 sorogrupos: O7; O15; O21; O23; O54; O64; O76; O84; O88; O128; O152 e O166. Os genes de virulência encontrados foram: crl em todos os isolados, pap em 10 isolados, iss em sete isolados, csgA em cinco isolados, iuc e tsh em três isolados e eae em dois isolados. A combinação dos genes de virulência revelou 11 perfis genotípicos distintos. Todas as amostras foram negativas para os genes que codificam EAF, EAEC, K1, sfa, afa, hly, cnf, LT, STa, STb, stx1 e stx2. Estes resultados demonstraram que algumas amostras de E. coli isoladas de psitacídeos apresentam os mesmos fatores de virulência presentes nos patotipos de E. coli patogênicas para aves (APEC), uropatogênicas (UPEC) e E. coli enteropatogênicas (EPEC).


#2 - Salmonella serovars in meat of horses slaughtered in northeastern Brazil., 20(2):80-84

Abstract in English:

ABSTRACT.- Hofer E., Zamora M.R.N., Lopes A.E., Moura A.M.C:, Araújo H.L., Leite M.D.D. & Silva Filho S.J. 2000. [Salmonella serovars in meat of horses slaughtered in northeastern Brazil.] Sorovares de Salmonella. em carne de eqüídeos abatidos no nordeste do Brasil. Pesquisa Veterinária Brasileira 20(2):80-84. Depto Bacteriologia, Instituto Oswaldo Cruz/FIOCRUZ, Rio de janeiro, RJ 21045-900, Brazil. In the sixties and seventies there was an extraordinary increase in export of horse meat products to Europe andjapah. This favored an increase in risk of Salmonella outspread through those products to human and animal consumer populations. Thus, from an exporting company dealing with horse meat located in northeastern Brazil (state of Pernambuco), 19,238 fragments of more external muscles, Salmonella was isolated from 666 samples colleted from 433 animals (horses and donkeys). The serotyping of 745 isolates showed 98 serovars pertaining to 14 serogroups, predominantly classified into subspecies 1 (98.9%). S. Anatum, S. Carrau, S. Saintpaul, S. Agona, and S. Typhimurium were the most frequent serovars isolated. Preliminary data indicate that the primary causes for the presence of Salmonella in the meats probably was contact with feces from slaughtered animals, as well a.s possible contamination of environments, in view of the absence of human carriers researched in part of the personnel.

Abstract in Portuguese:

SINOPSE.- Hofer E., Zamora M.R.N., Lopes A.E., Moura A.M.C:, Araújo H.L., Leite M.D.D. & Silva Filho S.J. 2000. [Salmonella serovars in meat of horses slaughtered in northeastern Brazil.] Sorovares de Salmonella. em carne de eqüídeos abatidos no nordeste do Brasil. Pesquisa Veterinária Brasileira 20(2):80-84. Depto Bacteriologia, Instituto Oswaldo Cruz/FIOCRUZ, Rio de janeiro, RJ 21045-900, Brazil. Nas décadas de 60 e 70, houve um extraordinário incremento da exportação de produtos cárneos de equídeos dos países da América do Sul para a Europa e Japão. Este acontecimento favoreceu o aumento de risco da veiculação de Salmonella através desses produtos, para as populações humana e animal, consumidoras. Assim, num estabelecimento industrial e exportador de carne de eqüídeos localizado no nordeste do Brasil (Pernambuco), foram analisados bacteriologicamente, 19.238 fragmentos de músculos mais externos, que revelaram 666 exames positivos referentes a 433 animais (eqüinos e asininos) e resultando no isolamento de 745 cepas de Salmonella. Na amostragem foram·caracterizados do ponto de vista antigénico 98 sorovares, predominantemente classificados na subespécie 1 (98,9%) e tendo como os mais freqüentes S. Anatum, S. Carrau, S. Saintpaul, S. Agona e S. Typhimurium. Pelas análises efetuadas admite-se que as causas primordiais da presença de Salmonella nas carnes, provavelmente decorreu do contato com os excretas dos animais abatidos, bem como pela possível contaminação ambiental resultante, tendo em vista a ausência de portadores humanos, pesquisados numa parcela do pessoal.


#3 - Prevalence of Salmonella serovars isolated from birds in Brazil

Abstract in English:

Salmonella strains were isolated from ill and shedding birds in several regions of Brazil between 1962 and 1991. Serotyping of 2123 isolates showed 90 serovars pertaining to 14 serogroups. There was a predominance of groups 0:9 (40.0%), 0:4 (33.3%), 0:7 (10.6%) and 0:3, 10 (6.7%). Major serovar diversity was found to serogroup 0:7 that accounted for 22 different types, followed by serogroups 0:4, 0:3, 10 and 0:9 with 19, 15 and 10 serotypes respectively. An average of 10.8 serovars was isolated per year. S. Gallinarum, S. Pullorum, S. Typhimurium, S. Heidelberg, S. Enteritidis and S. Infantis were the most frequent serovars found over the 30 years, representing 65% to 67% of the total of isolates. Bacteriological and epidemiological aspects concerning a number of serotypes are discussed.

Abstract in Portuguese:

Foram caracterizadas antigenicamente amostras de Salmonella isoladas de aves (portadoras e doentes) provenientes de diversas regiões do país durante o período de 1962 a 1991. Nas 2123 culturas analisadas foram reconhecidos 90 sorovares, distribuídos em 14 sorogrupos com predominância dos grupos 0:9 (40,0%), 0:4 (33,3%), 0:7 (10,6%) e O: 3, 10 (6,7%). A maior diversidade de sorovares foi reconhecida no sorogrupo 0:7 com 22 tipos distintos, secundado por 0:4, 0:3,10 e 0:9, constituídos de 19, 15 e 10 sorotipos, respectivamente. No computo geral, foi determinada a média de 10,8 sorovares isolados por ano. Os sorovares classificados como muito frequentes nos três decênios, representando 65 a 67%, dos isolamentos, foram S. Gallinarum, S. Pullorum, S. Typhimurium, S. Heidelberg, S. Enteritidis e S. Infantis. Considerações de natureza bacteriológica e epidemiológica foram discutidas em relação a alguns dos sorotipos prevalentes.


Colégio Brasileiro de Patologia Animal SciELO Brasil CAPES CNPQ UNB UFRRJ CFMV