Resultado da pesquisa (4)

Termo utilizado na pesquisa jacaré-do-pantanal

#1 - Morphological description of heart and large vessels of the jacaré-do-pantanal (Caiman yacare Daudin, 1802) from a crocodile breeding Center, 36(Supl.1):8-14

Abstract in English:

ABSTRACT.- Alves A.C., Ribeiro D.B.C.L., Cotrin J.V., Resende H.R.A., Drummond C.D., Almeida F.R.C.L., Vicente Neto J. & Sousa R.V. 2016. [Morphological description of heart and large vessels of the jacaré-do-pantanal (Caiman yacare Daudin, 1802) from a crocodile breeding Center.] Descrição morfológica do coração do jacaré-do-pantanal (Caiman yacare Daudin, 1802) proveniente de zoocriadouro. Pesquisa Veterinária Brasileira 36(Supl.1):8-14. Departamento de Medicina Veterinária, Universidade Federal de Lavras, Cx. Postal 3037, Lavras, MG 37200-000, Brazil. E-mail: rvsousa@dmv.ufla.br The aim of this study was to describe anatomical and histological aspects of the heart of Caiman yacare from a crocodile breeding center. For this purpose, we have chosen and further studied 13 specimens which were perfused and preserved in a 10% formaldehyde solution and they were subjected to the specific anatomical techniques. The heart was separated and samples were collected and submitted to the specific histological procedures. Macroscopically, the heart is four-chambered and besides two atria and two ventricles, has a structure called arterial cone from which the large vessels of the heart emerge. Two aortas, left and right, were identified. The left aorta emerges from the right ventricle and communicates with the systemic trunk through the Foramen of Panizza. From a histological point of view, the heart is typically composed of epicardium, myocardium and endocardium. According to these observations, it is assumed that the histology of the heart of “Jacaré-do-Pantanal” is similar to other species of reptiles. However, there are some anatomic particularities, which possibly represent the adaptations allowing the perpetuation of the species.

Abstract in Portuguese:

RESUMO.- Alves A.C., Ribeiro D.B.C.L., Cotrin J.V., Resende H.R.A., Drummond C.D., Almeida F.R.C.L., Vicente Neto J. & Sousa R.V. 2016. [Morphological description of heart and large vessels of the jacaré-do-pantanal (Caiman yacare Daudin, 1802) from a crocodile breeding Center.] Descrição morfológica do coração do jacaré-do-pantanal (Caiman yacare Daudin, 1802) proveniente de zoocriadouro. Pesquisa Veterinária Brasileira 36(Supl.1):8-14. Departamento de Medicina Veterinária, Universidade Federal de Lavras, Cx. Postal 3037, Lavras, MG 37200-000, Brazil. E-mail: rvsousa@dmv.ufla.br Com este estudo objetivou-se descrever os aspectos anatômicos e histológicos do coração do jacaré-do-pantanal (Caiman yacare), proveniente de zoocriadouro. Para tanto, estudou-se 13 exemplares da espécie, os quais foram perfundidos, conservados em solução de formaldeído a 10% e submetidos às técnicas anatômicas específicas. O coração foi separado e amostras foram colhidas e submetidas à avaliação histológica. Macroscopicamente o coração é tetracavitário, e além de dois átrios e dois ventrículos, apresenta uma estrutura denominada cone arterial, do qual emergem os vasos da base do coração. Foram identificadas duas aortas, direita e esquerda, sendo que a esquerda emerge do ventrículo direito e se comunica com o tronco sistêmico direito por meio do forame de Panizza. Histologicamente o coração possui epicárdio, miocárdio e endocárdio típicos. Concluímos que a histologia do coração, no jacaré-do-pantanal, é semelhante à de outras espécies de répteis. Contudo, anatomicamente apresenta particularidades importantes, as quais representam, possivelmente, adaptações que permitiram a perpetuação da espécie.


#2 - Bone and muscular bases of commercial cut from the neck of Yacare Caiman (Caiman yacare Daudin, 1802), 36(2):94-102

Abstract in English:

ABSTRACT.- Figueiredo S.I.S., Araújo L.B.M., Ferraz R.H.S. & Araújo E.G. 2016. [Bone and muscular bases of commercial cut from the neck of Yacare Caiman (Caiman yacare Daudin, 1802).] Bases ósseas e musculares do corte comercial do pescoço de jacaré-do-pantanal (Caiman yacare Daudin, 1802). Pesquisa Veterinária Brasileira 36(2):94-102. Departamento de Ciências Básicas e Produção Animal, Faculdade de Agronomia, Medicina Veterinária e Zootecnia, Universidade Federal de Mato Grosso, Avenida Fernando Corrêa da Costa 2367, Cidade Universitária, Boa Esperança, Cuiabá, MT 78060-900, Brazil. E-mail: sandrafigueiredovet@gmail.com The yacare Caiman (Caiman yacare) is an abundant species in the Pantanal ecosystem. Commercial exploitation was regulated in 1990 and has become a thriving business. In order to fulfill this demand, a processing plant settled in Mato Grosso state, Brazil, has been supplying for the last four years different cuts of Pantanal Caiman meat, including the “filé de dorso” (back sirloin) obtained from the neck. The aim of this study was to describe the muscles and corresponding bones related to this cut. To describe the bones, we used six boned carcasses from juvenile yacare Caiman, as well as an adult specimen obtained after animal death, by donation from the Federal University of Mato Grosso Zoo. The bones were macerated in water, bleached with 10 volume-hydrogen-peroxide solution, and their anatomical details were recorded. In order to describe the muscles, 24 juvenile specimens were obtained after slaughter and skinning, preserved in a freezer at -20oC, and thawed at the time of use, without any fixation. After evisceration, the specimens were dissected on both sides to verify symmetry of structures, muscle attachments, sintopy relations, shape, and muscular architecture. The cervical spine of C. yacare features nine cervical vertebrae (CV) associated to their ribs, serving as the main base for the back sirloin cut, which is formed by neck muscles, except for the intertransverse cervical and external intercostal cervical muscles.

Abstract in Portuguese:

RESUMO.- Figueiredo S.I.S., Araújo L.B.M., Ferraz R.H.S. & Araújo E.G. 2016. [Bone and muscular bases of commercial cut from the neck of Yacare Caiman (Caiman yacare Daudin, 1802).] Bases ósseas e musculares do corte comercial do pescoço de jacaré-do-pantanal (Caiman yacare Daudin, 1802). Pesquisa Veterinária Brasileira 36(2):94-102. Departamento de Ciências Básicas e Produção Animal, Faculdade de Agronomia, Medicina Veterinária e Zootecnia, Universidade Federal de Mato Grosso, Avenida Fernando Corrêa da Costa 2367, Cidade Universitária, Boa Esperança, Cuiabá, MT 78060-900, Brazil. E-mail: sandrafigueiredovet@gmail.com O jacaré-do-pantanal (Caiman yacare) é uma espécie abundante no ecossistema do Pantanal. Sua exploração comercial está regulamentada desde 1990 e se tornou um agronegócio em expansão. Para atender essa demanda, uma unidade processadora instalada em Mato Grosso, vem comercializando carne de jacaré em diferentes cortes, entre os quais o filé de dorso, oriundo do pescoço, nos últimos quatro anos. O objetivo desta pesquisa foi descrever os músculos e correspondentes bases ósseas desse corte. Para a descrição de ossos, utilizaram-se seis carcaças desossadas de exemplares juvenis de jacaré-do-pantanal, além de um exemplar adulto obtido após morte do animal, por doação, do Zoológico da UFMT. Os ossos foram macerados em água corrente, clareados com solução de água oxigenada a 10 volumes, e seus detalhes anatômicos foram descritos. Para descrever o músculo, 24 exemplares juvenis foram obtidos após abate e esfola, conservados em freezer e descongelados quando utilizados, sem qualquer fixação. Após a evisceração, foram dissecados em ambos os antímeros, para verificação de simetria de ocorrência, fixações musculares, relacões de sintopia, forma e arquitetura muscular. Verificou-se que a coluna cervical em C. yacare apresenta nove vértebras cervicais (VC), associadas com as respectivas costelas, que servem de base principal ao filé de dorso, que é constituído pela musculatura cervical, exceto os músculos intertransversais cervicais e intercostais cervicais externos.


#3 - Bone and muscular bases of commercial cuts from yacare caiman (Caiman yacare Daudin, 1802, 35(8):749-761

Abstract in English:

ABSTRACT.- Figueiredo S.I.S., Araújo L.B.M., Ferraz R.H.S., Guimarães F.R., Cantarini J.L. & Araújo E.G. 2015. [Bone and muscular bases of commercial cuts from yacare caiman (Caiman yacare Daudin, 1802.] Bases ósseas e musculares dos cortes comerciais do tronco de jacaré-do-Pantanal (Caiman yacare Daudin, 1802). Pesquisa Veterinária Brasileira 35(8):749-761. Departamento de Ciências Básicas e Produção Animal, Faculdade de Agronomia, Medicina Veterinária e Zootecnia, Universidade Federal de Mato Grosso, Avenida Fernando Corrêa da Costa 2367, Cidade Universitária, Cuiabá, MT 78060-900, Brazil. E-mail: sandrafigueiredo@ufmt.br Yacare Caiman meat consumption has become a marketing trend and a commodity on the rise in Mato Grosso state in Brazil. In the last four years, cuts from the trunk represented 28.40% of total meat sales. Although evolutionary studies, morphophysiological ontogenetic and technology research have been carried out, characterization of muscle and bone bases of cuts from the torso has not been previously reported. The aim of this research is to describe the muscles and corresponding bones related to sirloin, filet mignon and meat trims cuts. To describe the bones, we used six boned carcasses from juvenile Yacare Caiman, as well as an adult specimen, obtained by donation after death from the Federal University of Mato Grosso Zoo. The bones were macerated, bleached and their anatomical details recorded. In order to study the muscle, 24 juvenile specimens were obtained after slaughter and skinning and dissected on both sides. The sirloin cut consists of the semispinal, longissimus and iliocostalis muscles, which are inserted on thoracic vertebrae and ribs, as well as lumbar and sacral ribs. The meat trims cut is formed by latissimus dorsi, serratus, pectoral and abdominal (external oblique, internal oblique, transversus and rectus) muscles, based in various bones: bone ribs are the thoracic, lumbar, and sacral ribs, the gastralia, the sternum and epipúbis. The filet mignon cut is formed by the internal puboischiofemoralis cranial (sublumbar) muscle and by the troncocaudal (ventral surface of the pelvis) muscle.

Abstract in Portuguese:

RESUMO.- Figueiredo S.I.S., Araújo L.B.M., Ferraz R.H.S., Guimarães F.R., Cantarini J.L. & Araújo E.G. 2015. [Bone and muscular bases of commercial cuts from yacare caiman (Caiman yacare Daudin, 1802.] Bases ósseas e musculares dos cortes comerciais do tronco de jacaré-do-Pantanal (Caiman yacare Daudin, 1802). Pesquisa Veterinária Brasileira 35(8):749-761. Departamento de Ciências Básicas e Produção Animal, Faculdade de Agronomia, Medicina Veterinária e Zootecnia, Universidade Federal de Mato Grosso, Avenida Fernando Corrêa da Costa 2367, Cidade Universitária, Cuiabá, MT 78060-900, Brazil. E-mail: sandrafigueiredo@ufmt.br O consumo de carne de jacaré-do-Pantanal tornou-se uma tendência de mercado e uma cadeia produtiva em ascensão no Estado de Mato Grosso, sendo 28,40% da carne comercializada nos últimos quatro anos oriundos do tronco. Estudos evolutivos, morfofisiológicos, ontogenéticos e tecnológicos foram desenvolvidos, mas não há descrição da musculatura e bases ósseas dos cortes comerciais. Objetivou-se descrever os músculos e correspondentes bases ósseas dos cortes filé de lombo, filé mignon e aparas. Na descrição óssea, utilizaram-se seis carcaças desossadas de exemplares juvenis de jacaré-do-Pantanal, além de um exemplar adulto, obtido por doação após óbito, do Zoológico da UFMT. Os ossos foram macerados em água corrente, clareados e descritos. Para a descrição muscular, 24 exemplares juvenis foram abatidos e esfolados, conservados em freezer e descongelados quando utilizados, sem qualquer fixação. Após a evisceração, foram dissecados em ambos os antímeros. Os músculos semiespinhal, longuíssimo e iliocostal, fixados nas vértebras e costelas torácicas, lombares e sacrais, formam o filé de lombo. O corte aparas é constituído pelos músculos grande dorsal, serrátil, peitoral e abdominais (oblíquo externo, oblíquo interno, transverso e reto), cuja base óssea corresponde as costelas torácicas, lombares e sacrais, a gastrália, o esterno e o epipúbis. Por sua vez, o m. puboisquiofemoral interno cranial, localizado na região sublombar e o m. troncocaudal, da superfície ventral da pelve, compreendem o filé mignon.


#4 - Histology, histochemistry and histometry of the intestine of Cayman yacare bred in captivity, 31(12):1120-1128

Abstract in English:

ABSTRACT.- Aleixo V.M., Pressinoti L.N., Campos D.V.S., Menezes-Aleixo R.C. & Ferraz R.H.S. 2011. [Histology, histochemistry and histometry of the intestine of Cayman yacare bred in captivity.] Histologia, histoquímica e histometria do intestino de jacaré-do-Pantanal criado em cativeiro. Pesquisa Veterinária Brasileira 31(12):1120-1128. Departamento de Ciências Básicas e Produção Animal, Universidade Federal de Mato Grosso, Cuiabá, MT 78060-900, Brazil. E-mail: rhsferraz@ufmt.br Commercial breeding of Caiman yacare has been consolidated in the state of Mato Grosso, Brazil, as an alternative and legal activity for rural properties in the area of its natural occurrence, to restrain predatory hunting and for preservation of the species. Rationalization of the production process in alligator breading is a relatively new action, which allows a better skin quality and integral use, different from the production of skins from animals in nature. Considering the importance of the intestines as being the main place of the major events related to nutrients obtainment for the body metabolism, this study aimed to characterize qualitative and quantitatively the mucosa of the small and large intestine of young C. yacare. For the characterization of the intestinal wall structure in optical microscopy and histometry of the mucosa were collected intestinal samples from 16 animals, three of which were also used for the histochemical study. The samples were obtained from five regions, four from the small intestine and one from the large intestine. They were fixed in Bouin solution and processed according to the techniques recommended for paraffin inclusion. Semiserial histological sections (about four micrometers) were obtained and the specimen was deparaffinized, hydrated, and stained with hematoxylin-eosin for the general description and histometric study, which consisted of measuring the frequency of intestinal villi, lengths of epithelium and lamina propria of the mucosa, and mucosal thickness. In the statistical analysis was applied the variance analysis and Tukey test. For the histochemistry study were used the reaction to periodic acid-Schiff, alcian blue pH 1.0 counterstained with hematoxylin and alcian blue pH 2.5 conjugated to the periodic acid-Schiff. For description of the histological structures was used the terminology available in the Histological Nomina .The wall structure of the small and large intestine of the C. yacare was formed by mucosa, muscular and serosa tunics. The mucosal consisted of lining epithelium type simple cylindrical formed by columnar epithelial cells and goblet cells; lamina propria of loose connective tissue and a single layer of muscularis mucosa. The muscular tunic consisted of two stratums, the circular and the longitudinal, being the circular stratum more developed. The serosa was typical. The specializations of the mucosa observed in the small and large intestines respectively, were intestinal villi and folds, and along the regions of the intestines, showed a reduction of its complexity. The histometric study of the mucosa showed statistically significant difference between the small and large intestines. Although the structure of the intestinal wall of C. yacare is similar to other crocodilians, the green turtle and the ostrich, it’s still necessary studies about the histophysiology that the nutritional management of the species in captivity be incremented.

Abstract in Portuguese:

RESUMO.- Aleixo V.M., Pressinoti L.N., Campos D.V.S., Menezes-Aleixo R.C. & Ferraz R.H.S. 2011. [Histology, histochemistry and histometry of the intestine of Cayman yacare bred in captivity.] Histologia, histoquímica e histometria do intestino de jacaré-do-Pantanal criado em cativeiro. Pesquisa Veterinária Brasileira 31(12):1120-1128. Departamento de Ciências Básicas e Produção Animal, Universidade Federal de Mato Grosso, Cuiabá, MT 78060-900, Brazil. E-mail: rhsferraz@ufmt.br A criação de jacaré-do-Pantanal tem se consolidado no estado de Mato Grosso como atividade alternativa e legal para as propriedades rurais na área de ocorrência natural da espécie, coibindo a caça predatória e colaborando na preservação da espécie. A racionalização do processo produtivo na criação de jacaré é uma ação relativamente nova, que permite obter pele de melhor qualidade e de utilização integral, diferentemente daquelas oriundas de animais da natureza. Considerando a importância dos intestinos como sede dos principais eventos relacionados à obtenção de nutrientes para o metabolismo corpóreo, este trabalho teve por objetivo caracterizar qualitativa e quantitativamente a mucosa dos intestinos delgado e grosso de jacaré-do-Pantanal jovens. Para a caracterização ao microscópio óptico da estrutura da parede intestinal e da histometria da mucosa foram coletadas amostras intestinais de 16 animais, sendo três deles também destinados ao estudo histoquímico. As amostras foram obtidas de cinco regiões, sendo quatro do intestino delgado e uma do intestino grosso. Elas foram fixadas em solução de Bouin, processadas de acordo com técnicas preconizadas para inclusão em parafina. Cortes histológicos semi-seriados (quatro micrômetros) foram obtidos e o material foi desparafinizado, hidratado e corado pela hematoxilina-eosina para a descrição geral e estudo histométrico, que consistiu da mensuração da freqüência das vilosidades intestinais; dos comprimentos do epitélio e da lâmina própria da mucosa e da espessura da mucosa. Na análise estatística foi empregada a análise de variância e Teste de Tukey. Para o estudo histoquímico foram utilizadas a reação ao ácido periódico de Schiff, alcian blue pH 1,0 contrastado com hematoxilina e alcian blue pH 2,5 conjugado ao ácido periódico de Schiff. Para a descrição das estruturas histológicas foi empregada a terminologia disponível na Nomina Histologia. A estrutura da parede do intestino delgado e grosso do jacaré-do-Pantanal era constituída pelas túnicas mucosa, muscular e serosa. A mucosa era formada por epitélio de revestimento do tipo cilíndrico simples constituído por epiteliócitos colunares e por exocrinócitos caliciformes; lâmina própria de tecido conjuntivo frouxo e muscular da mucosa única. A túnica muscular era constituída por dois estrados, o circular e o longitudinal, sendo o estrato circular o mais desenvolvido. A serosa era típica. As especializações da mucosa observadas no intestino delgado e grosso, respectivamente, foram vilosidades e pregas intestinais, e ao longo das regiões dos intestinos, apresentaram diminuição de sua complexidade. O estudo histométrico da mucosa demonstrou diferença estatisticamente significante entre o intestino delgado e grosso. Embora a estrutura da parede intestinal de C. yacare seja semelhante à de outros crocodilianos, a da tartaruga verde e avestruz, ainda se faz necessário estudos sobre a histofisiologia para que o manejo nutricional da espécie em cativeiro seja incrementado.


Colégio Brasileiro de Patologia Animal SciELO Brasil CAPES CNPQ UNB UFRRJ CFMV