Resultado da pesquisa (2)

Termo utilizado na pesquisa Alterações hepáticas

#1 - Hepatic changes in Gallus gallus domesticus in Brazil

Abstract in English:

The occurrence and the frequency of hepatic changes in chickens, including broiler (BC), layer (LC) and backyard chickens (BYC) were investigated. The retrospective and prospective study (2006-2021) was conducted with a total of 300 cases of liver disorders. Industrial poultry (BC and LC) were frequently affected (88%) and noninfectious changes were the most diagnosed (69%). Considering etiology or conditions, the hepatic changes were classified as follows: degenerative changes (42%), bacterial (28%), metabolic (15%), toxic (8%), viral (3%), neoplastic (2%), protozoal diseases (1.5%) and circulatory disorders (0.5%). Regarding the type of bird, degenerative, toxic changes and viral hepatitis were more frequent in BC. Circulatory and metabolic disorders, as well as bacterial hepatitis, were more frequently diagnosed in LC. Neoplastic and protozoal hepatitis occurred more frequently in BYC. The macroscopic examination in association with histopathology enabled the diagnosis of the hepatic changes in 59% of the cases. Considering bacterial hepatitis in commercial poultry, the etiological diagnosis is highly important, in view of the risk for public health, despite the obvious importance due to the productivity losses and condemnation at processing.

Abstract in Portuguese:

A ocorrência e a frequência de alterações hepáticas em aves, incluindo frangos de corte (FC), galinhas poedeiras (GP) e aves de subsistência (AS) foram investigadas. O estudo retrospectivo e prospectivo (2006-2021) foi realizado com um total de 300 casos de alterações hepáticas. Aves industriais (FC e GP) foram frequentemente acometidas (88%) e as alterações não infecciosas foram as mais comumente diagnosticadas (69%). Quanto à etiologia ou condição, as alterações hepáticas foram classificadas da seguinte forma: alterações degenerativas (42%), bacterianas (28%), metabólicas (15%), tóxicas (8%), virais (3%), neoplásicas (2%), bem como doenças por protozoários (1,5%) e distúrbios circulatórios (0,5%). Em relação ao tipo de ave, alterações degenerativas, tóxicas e hepatites virais foram mais frequentes nos FC. Distúrbios circulatórios e metabólicos, assim como hepatites bacterianas, foram diagnosticados com maior frequência nas GP. Neoplasias e hepatite por protozoário ocorreram com maior frequência em AS. O exame macroscópico associado à histopatologia possibilitou o diagnóstico da alteração hepática em 59% dos casos. Considerando a hepatite bacteriana em aves comerciais, o diagnóstico etiológico é de grande importância, em vista do risco para a saúde pública, apesar da óbvia importância devido às perdas de produtividade e condenação no processamento.


#2 - Relationship between foamy macrophages in the liver of cattle and the ingestion of Brachiaria spp, 19(2):79-83

Abstract in English:

ABSTRACT.- Driemeier D., Döbereiner J., Peixoto P.V. & Brito M.F. 1999. [Relationship between foamy macrophages in the liver of cattle and the ingestion of Brachiaria spp.] Relação entre macrófagos espumosos ("foam cells") no fígado de bovinos e ingestão de Brachiaria spp no Brasil. Pesquisa Veterinária Brasileira 19(2):79-83. Depto Patologia Clínica Veterinária, Faculdade de Veterinária, UFRGS, Cx. Postal 15094, Porto Alegre, RS 91540-000, Brazil. To establish the etiological relationship and the appearance of foamy macrophages in the liver of cattle from tropical regions of Brazil, Iiver samples from the files of the Pathology Section of Embrapa-Projeto Sanidade Animal, Rio de Janeiro, were reviewed. A total of 55 liver samples of cattle which died from different causes between 1970 and 1991 were reexamined. Only samples of animals which grazed known pastures were reviewed. Foamy macrophages were not seen in the samples from 1970 to 1975, although 40 samples (72%) were from this period. Foamy macrophages were observed from 1976 on, coinciding with the introduction of Brachiaria decumbens from Australian seeds into Brazil. Some samples were from cattle with histories of photosensitization, which were at that time attributed to Pithomyces chartarum. The results of this study indicate that the liver changes are related to prolonged ingestion of Brachiaria spp.

Abstract in Portuguese:

RESUMO.- Driemeier D., Döbereiner J., Peixoto P.V. & Brito M.F. 1999. [Relationship between foamy macrophages in the liver of cattle and the ingestion of Brachiaria spp.] Relação entre macrófagos espumosos ("foam cells") no fígado de bovinos e ingestão de Brachiaria spp no Brasil. Pesquisa Veterinária Brasileira 19(2):79-83. Depto Patologia Clínica Veterinária, Faculdade de Veterinária, UFRGS, Cx. Postal 15094, Porto Alegre, RS 91540-000, Brazil. Com o objetivo de estabelecer uma relação etiológica e caracterizar, cronologicamente, o aparecimento de macrófagos espumosos (foam cells), comuns em fígados de bovinos oriundos das regiões de clima tropical çlo Brasil, foram reexaminados cortes histológicos de fígado de bovinos dos arquivos do Setor de Anatomia Patológica da Embrapa Projeto Sanidade Animal, RJ. O material utilizado provinha de investigações sobre causas de mortandades em bovinos nas regiões Norte, Centro-Oeste e Sudeste do Brasil, realizadas de 1970 a 1991. Foram estudados 55 fígados de bovinos afetados por enfermidades variadas. Somente foram usados casos em que o tipo de pastagem era conhecido. Essa alteração não foi encontrada de 1970 até o final de 1975, embora 40 amostras (72, 7%) tenham sido coletadas nesse período. A presença de macrófagos espumosos, observada a partir de 1976, coincidiu com a introdução da gramínea Brachiaria decumbens var. australiana no Brasil. Algumas amostras eram provenientes de bovinos que apresentaram histórico de fotossensibilização, na época atribuída ao fungo Pithomyces chartarum. Os achados indicam que essas alterações hepáticas são relacionadas com a ingestão de Brachiaria spp.


Colégio Brasileiro de Patologia Animal SciELO Brasil CAPES CNPQ UNB UFRRJ CFMV
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