Resultado da pesquisa (85)

Termo utilizado na pesquisa oil

#61 - Mycoplasma gallisepticum as a risk factor on weight of broilers condemnated with airsacculitis by Federal Sanitary Inspection, 32(7):645-648

Abstract in English:

ABSTRACT.- Machado L.S., Nascimento E.R., Pereira V.L.A., Almeida D.O., Silva R.C.F. & Santos L.M.M. 2012. [Mycoplasma gallisepticum as a risk factor on weight of broilers condemnated with airsacculitis by Federal Sanitary Inspection.] Mycoplasma gallisepticum como fator de risco no peso de lotes de frangos de corte com condenação por aerossaculite na Inspeção Sanitária Federal. Pesquisa Veterinária Brasileira 32(7):645-648. Departamento de Saúde Coletiva Veterinária e Saúde Pública, Faculdade de Veterinária, Universidade Federal Fluminense, Rua Dr. Vital Brazil Filho64, Vital Brazil, Niterói, RJ 24230-340, Brazil. E-mail: leandromachadovet@yahoo.com.br The Brazilian poultry industry improves annually and is more representative on production and exportation of their products. Care on poultry health cooperates to these developments, however, respiratory agents that affect weight and carcass quality, continue to threaten poultry production. Airsacculitis is considered the main cause of total and/or partial condemnation of broilers carcasses, being Mycoplasma gallisepticum (MG) the most important agent of it. This study aimed to detect MG by “Polymerase Chain Reaction” (PCR) and to correlate its positivity with airsacculitis, weight losses and condemnated broilers by Federal Sanitary Inspection. A total of 40 flocks of slaughter broilers under Federal Inspection in Rio Grande do Sul, Brazil, were randomly selected. In each flock three broilers, regardless of sex, were randomly chosen for necropsy where tracheas were collected and polled in one sample for analysis. For PCR, DNA was extracted by the method of phenol-chloroform and amplified with pairs of specific primers for MG. From the 40 flocks PCR analyzed, 20% (8/40) were positive for MG. MG detection was found to be correlected with airsacculitis increase and weight decrease by multiple logistic regression equation (p<0,05), LogitPi= 7.9409 + (0,5601 x X1) - (3.3080 x X2). Airsacculitis rate increase also correleted with decrease in body weight by simple linear regression equation (p<0.05), Y= 2.1050 - 0.6397X. In conclusion, MG positivity is related to airsacculitis which causes weight loss in broilers. In addition, the PCR was an effective technique for the detection of MG in flocks of broilers, but was not affected by the kind of biological specimens collected, as tracheal scraping or swab.

Abstract in Portuguese:

RESUMO.- Machado L.S., Nascimento E.R., Pereira V.L.A., Almeida D.O., Silva R.C.F. & Santos L.M.M. 2012. [Mycoplasma gallisepticum as a risk factor on weight of broilers condemnated with airsacculitis by Federal Sanitary Inspection.] Mycoplasma gallisepticum como fator de risco no peso de lotes de frangos de corte com condenação por aerossaculite na Inspeção Sanitária Federal. Pesquisa Veterinária Brasileira 32(7):645-648. Departamento de Saúde Coletiva Veterinária e Saúde Pública, Faculdade de Veterinária, Universidade Federal Fluminense, Rua Dr. Vital Brazil Filho64, Vital Brazil, Niterói, RJ 24230-340, Brazil. E-mail: leandromachadovet@yahoo.com.br A Indústria avícola brasileira cresce anualmente e se torna cada vez mais representativa na produção e exportação dos seus produtos. Os cuidados com a sanidade avícola têm acompanhado e favorecido essa evolução, entretanto, agentes respiratórios que afetam o peso e a qualidade da carcaça, continuam a provocar grandes prejuízos à produção avícola. A aerossaculite é considerada uma das principais causas da condenação total e/ou parcial de carcaças de frangos de corte, sendo de grande importância Mycoplasma gallisepticum (MG). O objetivo do presente estudo foi detectar MG pela PCR e correlacionar sua positividade a aerossaculite, queda de peso e condenação de carcaças de lotes de frangos de corte na Inspeção Sanitária Federal. Do total de 40 lotes de frangos de corte abatidos sob Inspeção Sanitária Federal, localizado no Estado do Rio Grande do Sul, Brasil, foram selecionados ao acaso. Em cada lote, três frangos de corte, independente de sexo, foram randomicamente selecionados para necropsia, sendo as traquéias coletadas e agrupadas em pool para formação de uma amostra para análise. Pela PCR, o DNA foi extraído pelo método de fenol-clorofórmio e amplificado com pares de “primers” específicos para MG. Dos 40 lotes analisados pela PCR, 20% (8/40) foram positivos para MG. Houve relação entre a positividade para MG, aumento da taxa de aerossaculite e queda de peso por Regressão Logística Múltipla (p<0,05), LogitPi= 7,9409 + (0,5601 x X1) - (3,3080 x X2). O aumento da taxa de aerossaculite esteve relacionada à queda de peso por Regressão Linear Simples (p<0,05), Y= 2, 1050-0,6397X. Em conclusão, a positividade por MG está relacionada à aerossaculite que provoca queda de peso em frangos de corte. Em adição, a PCR foi uma técnica eficaz para a detecção de MG em lotes de frangos de corte, não sendo este diagnóstico influenciado pelo tipo de colheita do material biológico, por escarificado ou swab de traquéia.


#62 - Antimicrobial resistance and plasmidial profile of Escherichia coli strain isolated from broilers and commercial layers in the state of Pernambuco, Brazil, 32(5):405-410

Abstract in English:

ABSTRACT.- Barros M.R., Silveira W.D., Araújo J.M., Costa E.P., Oliveira A.A.F., Santos A.P.S.F., Silva V.A.S. & Mota R.A. 2012. [Antimicrobial resistance and plasmidial profile of Escherichia coli strain isolated from broilers and commercial layers in the state of Pernambuco, Brazil.] Resistência antimicrobiana e perfil plasmidial de Escherichia coli isolada de frangos de corte e poedeiras comerciais no estado de Pernambuco. Pesquisa Veterinária Brasileira 32(5):405-410.Departamento de Medicina Veterinária, Universidade Federal Rural de Pernambuco, Av. Dom Manuel de Medeiros s/n, Recife, PE 52171-900, Brazil. E-mail: rinaldo.mota@hotmail.com Although exist poultry non-pathogenic Escherichia coli strains, many others have capacity to impose serious damages to this birds, being able to cause different infectious diseases. Pathogenic strains are termed Avian pathogenic Escherichia coli (APEC) strains. APEC strains harbor chromossomal and plasmid pathogenicity-related genes. The presence of resistance plasmids in avian E. coli strains could facilitate horizontal tranfer of virulence gene between pathogenic and non pathogenic strains. The aim of this paper was to determine the resistance level to 13 different antibacterial drugs of avian E. coli strains (35) isolated from commercial poultry of Pernambuco State, Brazil, and to correlate the detected resistance level to the presence of plasmids. The results show that 94.28% of strains were resistant to at least three different antibacterial drugs with the highest percentage to lincomycin. The Minimal Inibitory Concentration (MIC) showed that multi- resistance to various antibacterial drugs was present in these strains. Plasmids of several sizes, including plasmids of approximately 88Mda were detected in most of the studied strains. The results herein obtained suggest that the high resistance level observed could be due to the presence of plasmids, what could facilitate the transfer of pathogenicity related genes among pathogenic and non pathogenic strains; it is necessary to take a constant survey on the resistance level to antimicrobial drugs of avian E. coli strains to reach a better control of APEC strains and avoid transfer of pathogenicity related genes between strains.

Abstract in Portuguese:

RESUMO.- Barros M.R., Silveira W.D., Araújo J.M., Costa E.P., Oliveira A.A.F., Santos A.P.S.F., Silva V.A.S. & Mota R.A. 2012. [Antimicrobial resistance and plasmidial profile of Escherichia coli strain isolated from broilers and commercial layers in the state of Pernambuco, Brazil.] Resistência antimicrobiana e perfil plasmidial de Escherichia coli isolada de frangos de corte e poedeiras comerciais no estado de Pernambuco. Pesquisa Veterinária Brasileira 32(5):405-410.Departamento de Medicina Veterinária, Universidade Federal Rural de Pernambuco, Av. Dom Manuel de Medeiros s/n, Recife, PE 52171-900, Brazil. E-mail: rinaldo.mota@hotmail.com Embora existam linhagens de Escherichia coli não patogênicas para aves, muitas outras possuem a capacidade de causar sérios danos à saúde das mesmas, sendo capazes de ocasionar diferentes tipos de processos infecciosos. As linhagens patogênicas são denominadas Avian Pathogenic Escherichia coli (APEC), possuindo genes relacionados ao processo de patogênese em epissomos (plasmídios) ou no cromossomo. A presença de plasmídios, contendo genes de resistência a antibióticos em linhagens aviárias, patogênicas ou não, indicam a possibilidade de transferência gênica lateral entre diferentes tipos de linhagens facilitando também a transferência de genes de patogenicidade ou virulência. Objetivou-se com este estudo avaliar o perfil de sensibilidade a antibióticos (13) de diferentes amostras (35) de E. coli isoladas de aves comerciais do Estado de Pernambuco apresentando, ou não, sinais clínicos de processos infecciosos e correlacionar esta resistência com a presença de plasmídios. Os testes utilizados demonstraram que 94,28% dos isolados foram resistentes a três ou mais antibióticos, com a lincomicina apresentando o maior percentual de resistência (100%). Na Concentração Inibitória Mínima (CIM) observou-se multirresistência a vários antimicrobianos. A presença de plasmídios foi detecada em 80,0% (28/35) dos isolados, com 16 isolados apresentando plasmídios com peso molecular aproximado de 88 MDa. Também foi verificada a presença de linhagens apresentando plasmídios de vários tamanhos. Concluiu-se que isolados de E. coli resistentes a antimicrobianos utilizados na avicultura estão presentes no Estado de Pernambuco, tanto em frangos de corte quanto em poedeiras comerciais. A presença de plasmídios detectados na maioria dos isolados pode estar associada à resistência aos antimicrobianos e sugere a presença de possíveis genes relacionados à patogenicidade. Monitorar a resistência a antibióticos em bactérias isoladas de animais torna-se um fator determinante para eleição e êxito do tratamento, bem como a possibilidade de eliminação daquelas que possuem plasmídios para se evitar a transferência de genes relacionados à patogenicidade.


#63 - Oregano, rosemery, cinnamon essential oil and pepper extract to control Salmonella, Eimeria and Clostridium in broiler chickens, 32(5):411-418

Abstract in English:

ABSTRACT.- Bona T.D.M.M., Pickler L., Miglino L.B., Kuritza L.N., Vasconcelos S.P. & Santin E. 2012. [Oregano, rosemery, cinnamon essential oil and pepper extract to control Salmonella, Eimeria and Clostridium in broiler chickens.] Óleo essencial de orégano, alecrim, canela e extrato de pimenta no controle de Salmonella, Eimeria e Clostridium em frangos de corte. Pesquisa Veterinária Brasileira 32(5):411-418. Laboratório de Microbiologia e Ornitopatologia, Departamento de Medicina Veterinária, Universidade Federal do Paraná, Rua dos Funcionários 1540, Curitiba, PR 80035-050, Brasil. E-mail: larissapickler@yahoo.com.br The efficiency of a product in broiler feed containing essential oil of oregano, rosemary, cinnamon and extract of red pepper (plant compost) in the control of Salmonella, Eimeria and Clostridium was evaluated. Two experiments were carried out to evaluate the product. In the first experiment the efficiency of this product to control Clostridium perfringens after challenge with Eimeria acervulina, E. maxima and E. tenella was assessed. Day old chicks were allotted into three groups: T1 - control diet without growth promoter, T2 - diet with avilamycin (10ppm), and T3 - diet with addition of the plant compost (100ppm). The use of the plant compost in broiler diets reduced specific lesions of E. maxima and E. tenella at 14 days after inoculation and reduced the count of colony forming units (CFU) of Clostridium perfringens in the ceca comparing to the control group. In the second trial the efficiency of the same product in birds challenged with Salmonella Enteritidis was evaluated. Day old birds were submitted to three experimental diets: T1 - control diet without antibiotics growth promoter, T2 - diet with 10ppm Avilamycin, T3 - diet with 100ppm of the plant compost mentioned above. At 21 days of age all birds were inoculated with 105 CFU of Salmonella Enteritidis. The use of the plant compost and avilamycin decreased the excretion of Salmonella in poultry 72 hours after the inoculation. The use of the plant compost increased villous/CD3+ cells in the duodenum, compared to group avilamycin and control, but had no effect on the expression of these cells in the cecum.

Abstract in Portuguese:

RESUMO.- Bona T.D.M.M., Pickler L., Miglino L.B., Kuritza L.N., Vasconcelos S.P. & Santin E. 2012. [Oregano, rosemery, cinnamon essential oil and pepper extract to control Salmonella, Eimeria and Clostridium in broiler chickens.] Óleo essencial de orégano, alecrim, canela e extrato de pimenta no controle de Salmonella, Eimeria e Clostridium em frangos de corte. Pesquisa Veterinária Brasileira 32(5):411-418. Laboratório de Microbiologia e Ornitopatologia, Departamento de Medicina Veterinária, Universidade Federal do Paraná, Rua dos Funcionários 1540, Curitiba, PR 80035-050, Brasil. E-mail: larissapickler@yahoo.com.br Este trabalho foi conduzido com o objetivo de avaliar a eficiência de um composto vegetal contendo óleo essencial de orégano, alecrim, canela e extrato de pimenta vermelha no controle de Salmonella, Eimeria e Clostridium em frangos de corte. Para tal, foram realizados dois experimentos. No primeiro avaliou-se a eficiência deste produto no controle de Clostridium perfringens após desafio com Eimeria acervulina, E. maxima e E. tenella. Aves de um dia de idade foram divididas em três grupos: T1 - dieta controle sem aditivo promotor de crescimento; T2 - dieta com adição de avilamicina (10ppm); e T3 - dieta com adição do composto vegetal (100ppm). O uso do composto vegetal na alimentação de frangos reduziu lesões específicas de E. maxima e E. tenella aos 14 dias pós-inoculação (PI) como também reduziram a contagem de unidades formadoras de colônias (UFC) de Clostridium perfringens no conteúdo do ceco das aves em relação ao grupo controle. No segundo experimento avaliou-se a eficiência deste mesmo produto em aves desafiadas com Salmonella Enteritidis. Aves de um dia de idade foram distribuídas em três tratamentos, sendo T1 - dieta controle sem adição de antibiótico promotor de crescimento, T2 - dieta com 10ppm de Avilamicina, T3 - dieta com 100ppm de um produto a base do composto vegetal acima citado. Aos 21 dias de idade todas as aves foram inoculadas com 105 UFC de Salmonella Enteritidis. A utilização do composto vegetal e avilamicina diminuiu a excreção de Salmonella nas aves 72 horas PI de Salmonella. A utilização do composto vegetal aumentou a relação vilo/células CD3+ no duodeno, em relação ao grupo avilamicina e controle, porém não teve efeito sobre a expressão destas células no ceco.


#64 - Occurrence of infection with Toxoplasma gondii and factors associated with transmission in broiler chickens and laying hens in different raising systems, 32(3):231-236

Abstract in English:

ABSTRACT.- Millar P.R., Alves F.M.X., Teixeira V.Q., Vicente R.T., Menezes E.M., Sobreiro L.G., Pereira V.L.A. & Amendoeira M.R.R. 2012. Occurrence of infection with Toxoplasma gondii and factors associated with transmission in broiler chickens and laying hens in different raising systems. Pesquisa Veterinária Brasileira 32(3):231-236. Laboratório de Toxoplasmose, Instituto Oswaldo Cruz, Fiocruz, Avenida Brasil 4365, Manguinhos, Rio de Janeiro, RJ 21040-900, Brazil. E-mail: amendoei@ioc.fiocruz.br Toxoplasmosis is a zoonotic disease caused by the protozoan Toxoplasma gondii. The aim of the present study was to determine the occurrence and identify the risk factors associated with transmission of T. gondii to chickens raised in different systems (free-ranged and confined) to produce eggs or meat. The 810 animals were allocated in two experimental groups according to the production system purpose: 460 broiler chickens (Group 1) and 350 layer chickens (Group 2). In order to analyze the possible factors involved in T. gondii infection in the chickens, an epidemiological questionnaire was developed for all properties.The serological detection of anti-Toxoplasma gondii antibodies was performed by Indirect Immunofluorescence (IFAT) and by Enzime Linked Imunossorbent Assay (ELISA). Since the agreement index (kappa) between these two serological techniques was considered high, 21.2% of the 810 animals were considered reactive. In Group 1, 12.2% (56/460) were positive, while in the Group 2 the positivity rate was 33.1% (116/350). The production system may be influencing the seropositivity of the animals in both groups. However, only in Group 2 it was possible to notice a statistically significant relationship between the breeding system and the frequency of positive sera. This result indicates that, at least for laying hens, the production system is directly involved in T. gondii infection. The contact with cats in Group 1 did not influence the distribution of seroreactive animals, but in Group 2 a significant relationship was observed. The occurrence of anti-T. gondii antibodies was high in both groups (broiler and posture chickens). Free-ranged chickens raised for egg production proved to be the most exposed group to the T. gondii infection. This can be related to the fact that these animals stay for longer periods in the farms, in direct contact with possibly contaminated soil by the presence of domestic cats.

Abstract in Portuguese:

RESUMO.- Millar P.R., Alves F.M.X., Teixeira V.Q., Vicente R.T., Menezes E.M., Sobreiro L.G., Pereira V.L.A. & Amendoeira M.R.R. 2012. Occurrence of infection with Toxoplasma gondii and factors associated with transmission in broiler chickens and laying hens in different raising systems. Ocorrência da infecção por Toxoplasma gon- dii e fatores associados à sua transmissão em aves de corte e postura produzidas em diferentes tipos de criação. Pesquisa Veterinária Brasileira 32(3):231-236. Laboratório de Toxoplasmose, Instituto Oswaldo Cruz, Fiocruz, Avenida Brasil 4365, Manguinhos, Rio de Janeiro, RJ 21040-900, Brazil. E-mail: amendoei@ioc.fiocruz.br A toxoplasmose é uma zoonose causada pelo protozo- ário Toxoplasma gondii. O objetivo deste estudo foi determinar a ocorrência e identificar os fatores de risco associados à transmissão de T. gondii para frangos criados em diferentes sistemas (caipira e confinado) para produzir ovos ou carne. Os 810 animais foram divididos em dois grupos experimentais de acordo com o propósito do sistema de produção: 460 frangos de corte (Grupo 1) e 350 galinhas poedeiras (Grupo 2). A fim de analisar os possíveis fatores envolvidos na infecção pelo T. gondii nas galinhas, um questionário epidemiológico foi respondido por todos os proprietários. A detecção sorológica de anticorpos anti-Toxoplasma gondii foi realizada pela técnica de imunofluorescência indireta (RIFI) e Enzime Linked Assay Imunossorbent (ELISA). Uma vez que o índice de concordância (kappa) entre estas duas técnicas sorológicas foi considerada alta, 21,2% dos 810 animais foram considerados reativos. No Grupo 1, 12,2% (56/460) foram positivos, enquanto no Grupo 2 a taxa de positividade foi de 33,1% (116/350). O sistema de produção pode estar influenciando a soropositividade dos animais em ambos os grupos. No entanto, apenas no Grupo 2, foi possível notar uma relação estatisticamente significativa entre o sistema de produção e da freqüência de soros positivos. Este resultado indica que, pelo menos para as galinhas poedeiras, o sistema de produção está diretamente envolvido na infecção pelo T. gondii. O contato com os gatos no Grupo 1 não influenciou a distribuição dos animais sororreagentes, mas no Grupo 2 uma relação estatisticamente significativa foi observada. A ocorrência de anticorpos anti-T. gondii foi alta nos dois grupos (frangos de corte e postura). Galinhas cairpiras criadas para produção de ovos provou ser o grupo mais exposto à infecção T. gondii. Isto pode estar relacionado ao fato de que estes animais ficam por períodos mais longos nas fazendas, em contato direto com o solo possivelmente contaminado pela presença de gatos domésticos.


#65 - Effects of starter diet supplementation with arginine on broiler production performance and on small intestine morphometry, 32(3):259-266

Abstract in English:

ABSTRACT.- Murakami A.E., Fernandes J.I.M., Hernandes L. & Santos T.C. 2012. [Effects of starter diet supplementation with arginine on broiler production performance and on small intestine morphometry.] Efeito da suplementação de arginina na dieta de frangos na performance produtiva e na morfologia do intestino delgado. Pesquisa Veterinária Brasileira 32(3):259-266. Departamento de Zootecnia, Universidade Estadual de Maringá, Av. Colombo 5790, Maringá, PR 87020-900, Brazil. E-mail: aemurakami@uem.br The effects of starter diet (days 1 to 21) supplemented with arginine (Arg) on the production performance and duodenum and jejunum mucosa morphometry of broilers were studied. Male Cobb broiler chickens (990) were randomly assigned to one of five treatments in a complete random design. Measurements of 33 chicks per treatment were made in six repetitions. The treatments consisted of a basal diet with 1.390% digestible Arg (no supplementation) and four dietary levels (1.490%, 1.590%, 1.690%, and 1.790%), providing a relationship with lysine of 1.103; 1.183; 1.262; 1.341 and 1.421%, respectively. From the age of 22 days on, all birds received conventional grower diet. The data were submitted to regression analysis by polynomial decomposition of the degrees of freedom in relation to the levels of Arg. The Arg supplementation increased (P<0.05) the live weight and the feed conversion ratio without increasing the feed intake of the birds. However, no effect was observed (P>0.05) in the growth phase (days 22 to 42) in the absence of the Arg supplementation. The supplementation of Arg over of NRC recommendation during the starter phase may be necessary for the expression of the maximal weight gain potential in birds. No effect (P<0.05) of Arg dietary supplementation was observed either on small intestine weight and length at any age. However, the duodenum villus:crypt ratio increased and the crypt depth decreased in the first week in response to increasing dietary Arg. It is concluded that broiler Arg dietary supplementation in the starter diet improved production performance and small intestine morphometry, especially in the first week.

Abstract in Portuguese:

RESUMO.- Murakami A.E., Fernandes J.I.M., Hernandes L. & Santos T.C. 2012. [Effects of starter diet supplementation with arginine on broiler production performance and on small intestine morphometry.] Efeito da suplementação de arginina na dieta de frangos na performance produtiva e na morfologia do intestino delgado. Pesquisa Veterinária Brasileira 32(3):259-266. Departamento de Zootecnia, Universidade Estadual de Maringá, Av. Colombo 5790, Maringá, PR 87020-900, Brazil. E-mail: aemurakami@uem.br O efeito na dieta inicial (1-21 dias) da suplementação de arginina (Arg) foi estudada sobre o desempenho e a morfologia da mucosa do jejuno em frangos de corte. Pintos machos Cobb (990) foram utilizados em um delineamento inteiramente casualizado com 5 tratamentos e 6 repetições com 33 aves cada. Os tratamentos consistiram em uma dieta basal com 1,390% de Arg digestível (sem suplementação) e 4 dietas com adição (1,490%; 1,590%; 1,690% e 1,790%), fornecendo uma relação de lisina de 1,103; 1,183; 1,262; 1,341 e 1,421%, respectivamente. A partir de 22 dias todas as aves receberam ração convencional. Os dados foram submetidos à análise de regressão pela decomposição polinomial dos graus de liberdade, referentes aos níveis de Arg A suplementação de Arg melhorou (P<0,05) o peso vivo e a conversão alimentar sem aumentar o consumo de ração. No entanto, não houve efeito (P>0,05) na fase de crescimento (22 a 42 dias) na ausência de suplementação de Arg. A suplementação acima do recomendado pelo NRC na fase inicial pode ser necessária para a expressão máxima do potencial de ganho de peso em aves. Não houve efeito da suplementação de Arg na dieta no peso e comprimento do intestino delgado em nenhuma idade. No entanto, a relação vilo:cripta no duodeno aumentou e a profundidade da cripta diminuiu na primeira semana em resposta ao incremento de Arg na dieta. Concluiu-se que em frangos de corte a suplementação de Arg na dieta inicial melhorou o desempenho e a morfometria do intestino delgado, especialmente na primeira semana.


#66 - Microbiology, histology and immunology evaluation of broiler chickens challenged against Salmonella Enteritidis and Minnesota and treated with organic acids, 32(1):22-31

Abstract in English:

ABSTRACT.- Pickler L., Hayashi R.M., Lourenço M.C., Miglino L.B., Caron L.F., Beirão B.C.B., Silva A.V.F. & Santin E. 2012. [Microbiology, histology and immunology evaluation of broiler chickens challenged against Salmonella Enteritidis and Minnesota and treated with organic acids.] Avaliação microbiológica, histológica e imunológica de frangos de corte desafiados com Salmonella Enteritidis e Minnesota e tratados com ácidos orgânicos. Pesquisa Veterinária Brasileira 32(1):27-36. Laboratório de Microbiologia e Ornitopatologia, Departamento de Medicina Veterinária, Universidade Federal do Paraná, Rua dos Funcionários 1540, Curitiba, PR 80035-050, Brazil. E-mail: larissapickler@yahoo.com.br Two experiments were carried out to evaluate effectiveness of organic acids against Salmonella enterica enterica serovars Enteritidis (SE) and Minnesota (SM) in broilers. In the first experiment three treatments were evaluated: T1 - feeding with organic acids, T2 - feeding with organic acids and organic acids in drink water, and T3 - control group. All animals were oral challenged with SE. Organic acids in diet (T1) and organic acids in diet and drink water (T2) reduced the shadding of Salmonella in crop and cecum 7 days post challenged with SE and reduced the CD3+ cells in jejunal mucosa of broilers. In the second experiment four treatments were evaluated, T1 - control group, T2 - control group oral challenged with Salmonella Minnesota (SM); T3 - oral challenged animals with SM and treated with organic acids in diet; T4 - oral challenged animals with SM and treated with organic acids in diet and in drink water. Organic acids in diet (T3) and organic acids in diet and in drink water (T4) reduced the shadding of SM in crop of challenged broilers, 7 days post inoculation The use of organic acids in diet and in water was more effective to control SE than SM.

Abstract in Portuguese:

RESUMO.- Pickler L., Hayashi R.M., Lourenço M.C., Miglino L.B., Caron L.F., Beirão B.C.B., Silva A.V.F. & Santin E. 2012. [Microbiology, histology and immunology evaluation of broiler chickens challenged against Salmonella Enteritidis and Minnesota and treated with organic acids.] Avaliação microbiológica, histológica e imunológica de frangos de corte desafiados com Salmonella Enteritidis e Minnesota e tratados com ácidos orgânicos. Pesquisa Veterinária Brasileira 32(1):27-36. Laboratório de Microbiologia e Ornitopatologia, Departamento de Medicina Veterinária, Universidade Federal do Paraná, Rua dos Funcionários 1540, Curitiba, PR 80035-050, Brazil. E-mail: larissapickler@yahoo.com.br Dois experimentos foram desenvolvidos para avaliar a eficiência de ácidos orgânicos frente a Salmonella enterica enterica sorovar Enteritidis (SE) e Minnesota (SM) em frangos. No primeiro experimento foram avaliados 3 tratamentos: T1 - ração adicionada de ácido orgânico, T2 - ração adicionada de ácido orgânico e ácido orgânico na água de bebida, T3 - grupo controle. Todos os animais foram inoculados com SE, via oral. A utilização de ácidos orgânicos na ração (T1) e na ração e na água (T2) diminuíram a excreção de Salmonella no papo e no ceco 7 dias pós inoculação com SE e houve redução de células CD3+ no jejuno dos frangos. No segundo experimento foram avaliados 4 tratamentos sendo T1 - controle, T2 - controle inoculado via oral com Salmonella Minnesota (SM), T3 - animais inoculados via oral com SM e ácidos orgânicos na ração e T4 - animais inoculados via oral com SM e ácidos orgânicos na ração e na água de bebida. Ácidos orgânicos a ração (T3) e na ração e na água (T4) reduziram a excreção de SM em papo de frangos de corte desafiados, 7 dias após inoculação. O uso de ácidos orgânicos na ração e na ração e na água foram mais eficientes em reduzir SE do que SM.


#67 - Spinal cord compression in cattle after the use an oily vaccine, 31(11):997-999

Abstract in English:

ABSTRACT.- Ubiali D.G., Cruz R.A.S., Lana M.V.C., Meireles Y.S., Néspoli P.B., Souza M.A., Colodel E.M. & Pescador C.A. 2011. Spinal cord compression in cattle after the use an oily vaccine. Pesquisa Veterinária Brasileira 31(11):997-999. Laboratório de Patologia Veterinária, Faculdade de Agronomia e Medicina Veterinária, Universidade Federal de Mato Grosso, Av. Fernando Corrêa da Costa 2367, Boa Esperança, Cuiabá, MT 78069-900, Brazil. E-mail: capescador@ufmt.br An outbreak of compressive myelopathy in cattle associated with the improper use of an oil vaccine is described. Neurological signs were observed in 25 out of 3,000 cattle after 60 days of being vaccinated against foot and mouth disease. The clinical picture was characterized by progressive paralysis of the hind limbs, difficulty in standing up, and sternal recumbency during the course of 2-5 months. A filling defect between the L1 and L3 vertebrae was seen through myelography performed in one of the affected animals. A yellow-gray, granular and irregular mass was observed in four necropsied animals involving the spinal nerve roots and epidural space of the lumbar (L1-L4) spinal cord; the mass was associated with a whitish oily fluid. This fluid was also found in association with necrosis of the longissimus dorsi muscle. Microscopic changes in the epidural space, nerve roots, and spinal musculature were similar and consisted of granulomas or pyogranulomas around circular unstained spaces (vacuoles). These spaces were located between areas of severe diffuse hyaline necrosis of muscle fibers and resembled the drops of oil present in the vaccine.

Abstract in Portuguese:

RESUMO.- Ubiali D.G., Cruz R.A.S., Lana M.V.C., Meireles Y.S., Néspoli P.B., Souza M.A., Colodel E.M. & Pescador C.A. 2011. Spinal cord compression in cattle after the use an oily vaccine. [Compressão medular em bovinos após o uso de vacina oleosa.] Pesquisa Veterinária Brasileira 31(11):997-999. Laboratório de Patologia Veterinária, Faculdade de Agronomia e Medicina Veterinária, Universidade Federal de Mato Grosso, Av. Fernando Corrêa da Costa 2367, Boa Esperança, Cuiabá, MT 78069-900, Brazil. E-mail: capescador@ufmt.br Relatamos um surto de mielopatia compressiva lombar em bovinos associada à aplicação de vacina oleosa de forma inadequada. De um total de 3000 bovinos, 25 apresentaram distúrbios neurológicos aproximadamente 60 dias após terem sido vacinados contra a febre aftosa. O quadro clínico foi caracterizado por paralisia progressiva de membros posteriores, dificuldade para permanecer em estação e decúbito esternal com evolução de 2-5 meses. A mielografia realizada em um animal revelou defeito de enchimento na altura das vértebras L1 e L3. Quatro animais foram necropsiados e foi visualizado massa tecidual, granular e irregular, envolvendo as raízes nervosas medulares e espaço epidural da região lombar (L1-L4); esse material era associado com líquido brancacento e oleoso. Havia também áreas de necrose no músculo Longissimus dorsi com material similar ao do espaço epidural. Microscopicamente, as alterações observadas no espaço epidural, raízes nervosas medulares e na musculatura foram similares sendo caracterizadas pela formação de múltiplos granulomas ou piogranulomas envolvendo espaços (vacúolos) circulares não corados (aparentemente, o local antes ocupado por gotículas de óleo presente na vacina), além de necrose hialina severa difusa de fibras musculares.


#68 - Resistance of Staphylococcus spp., to antimicrobials isolated from broilers and commercial layers in the State of Pernambuco, Brazil, 31(8):672-676

Abstract in English:

ABSTRACT.- Barros M.R., Costa M.M., França C.A., Saukas T.N., Silva L.B.G., Silva V.A.S., Cavalcante R.V. & Mota R.A. 2011. [Resistance of Staphylococcus spp., to antimicrobials isolated from broilers and commercial layers in the State of Pernambuco, Brazil.] Perfil de resistência a antimicrobianos de Staphylococcus spp., isolados de frangos de corte e poedeiras comerciais no Estado de Pernambuco. Pesquisa Veterinária Brasileira 31(8):672-676. Departamento de Medicina Veterinária, Universidade Federal Rural de Pernambuco, Av. Dom Manuel de Medeiros s/n, Recife, PE 52171900, Brazil. E-mail: rinaldo.mota@hotmail.com This study had the objective of researching Staphylococcus spp. on healthy broilers and commercial broilers and layers, with clinical respiratory signs. Swabs were taken from the infraorbital sinus of 55 healthy broilers, 35 with respiratory signs and 30 commercial layers also with respiratory signs. Each sample was composed of a pool of five birds, totaling 24 collected samples from 24 commercial flocks. The bacteriological exam was used for the isolation, with a later evaluation of the morphological, tintorial and biochemical characteristics to determine the species. The production of hemolysis, formation of a biofilm in Congo Red Agar, detection of the gene mecA by the PCR and susceptibility to 13 antimicrobial drugs, was verified. From the 24 processed samples, 16 Staphylococcus spp. were obtained isolates, five samples were coagulasis-positive (SCP) and 11 coagulasis-negative (SCN). As to hemolysis and the formation of biofilm tests three samples presented themselves to be hemolytic and six were positive, respectively. In the PCR evaluation for the detection of the mecA gene, all isolates showed negative results. It was observed that 15 E coli isolates were resistant to five or more antibiotics, and that the associated drugs presented better sensibility. The resistance to antimicrobials and biofilm productive strains can interfere in the therapeutic response of birds that present clinical signs.

Abstract in Portuguese:

RESUMO.- Barros M.R., Costa M.M., França C.A., Saukas T.N., Silva L.B.G., Silva V.A.S., Cavalcante R.V. & Mota R.A. 2011. [Resistance of Staphylococcus spp., to antimicrobials isolated from broilers and commercial layers in the State of Pernambuco, Brazil.] Perfil de resistência a antimicrobianos de Staphylococcus spp., isolados de frangos de corte e poedeiras comerciais no Estado de Pernambuco. Pesquisa Veterinária Brasileira 31(8):672-676. Departamento de Medicina Veterinária, Universidade Federal Rural de Pernambuco, Av. Dom Manuel de Medeiros s/n, Recife, PE 52171900, Brazil. E-mail: rinaldo.mota@hotmail.com Este estudo foi realizado com o objetivo de pesquisar Staphylococcus spp. de frangos de corte sadios e frangos de corte e poedeiras comerciais que apresentassem sinais clínicos respiratórios. Foram colhidos swabs dos seios infra-orbitários de 55 frangos de corte sadios, 35 com sinais respiratórios, e 30 poedeiras comerciais também com sinais respiratórios. Cada amostra foi composta por um “pool” de cinco aves, totalizando 24 amostras coletadas de 24 granjas comerciais. Para o isolamento foi utilizado o exame bacteriológico, com posterior avaliação das características morfológicas, tintoriais e bioquímica para determinação da espécie. Verificou-se a produção de hemólise, formação de biofilme em ágar Vermelho Congo (ACR), detecção do gene mecA pela PCR e avaliação da suscetibilidade a 13 drogas antimicrobianas. Das 24 amostras processadas, foram isolados 16 Staphylococcus, cinco isolados foram coagulase-positiva (SCP) e 11 coagulase-negativa (SCN), e nos testes de hemólise e formação de biofilme, três isolados apresentaram-se hemolíticos e seis foram positivos, respectivamente. Na avaliação por meio da PCR, para detecção do gene mecA todos os isolados apresentaram resultados negativo. Observaram-se que 15 isolados foram resistentes a cinco ou mais antibióticos, e que as drogas associadas apresentaram melhor perfil de sensibilidade. A resistência a antimicrobianos e cepas produtoras de biofilme podem interferir na resposta terapêutica de aves que apresentam sinais clínicos.


#69 - Post vaccinal antibodies profile of sheep immunized with one or two doses of an oil emulsified anti leptospirosis bacterin produced with serovar Hardjo, type Hardjoprajitno, strain Norma, isolated in Brazil, 31(8):683-689

Abstract in English:

ABSTRACT.- Herrmann G.P., Rodrigues R.O., Vidal C.E.S., Machado G., Moreira E.C. & Leite R.C. 2011. [Post vaccinal antibodies profile of sheep immunized with one or two doses of an oil emulsified anti leptospirosis bacterin produced with serovar Hardjo, type Hardjoprajitno, strain Norma, isolated in Brazil.] Curva de anticorpos pós-vacinais em ovinos imunizados com uma ou duas doses de bacterina oleosa anti-leptospirose, produzida com a sorovariedade Hardjo, tipo Hardjoprajitno, estirpe Norma, isolada no Brasil. Pesquisa Veterinária Brasileira 31(8):683-689. Departamento de Microbiologia e Parasitologia, Universidade Federal de Santa Maria, Avenida Roraima 1000, Prédio 20, Sala 4011, Campus Universitário, Santa Maria, RS 97105-900, Brazil, E-mail: gederpaulo@hotmail.com It was compared the level of antibodies of sheep immunized with one or two doses of an oil bacterin produced with serovar Hardjo, type Hardjoprajitno, strain Norma, isolated from cattle urine in Brazil. Cultures of 2x108 leptospires/mL were inactivated with formalin 0.3%, final concentration and emulsified in oil Emulsigen® 12%. The vaccine dose was standardized to the concentration of 1x108 leptospires/mL. Forty adult sheep, Santa Inês breed from a herd free of leptospirosis by clinical and serological examinations during one year were chosen for the experiment. Group A (n=15) received two subcutaneous 3.0 mL vaccine dose, interval of 30 days. Group B (n=15) received one subcutaneous 3.0 mL vaccine dose. Group C (control) received one subcutaneous dose of 3.0 mL of 0.85% sodium chloride solution. Post vaccination antibody titers were measured by microscopic agglutination test (MAT) and an in house enzyme linked immunosorbent assay (ELISA) every 30 days during 120 days. At 30 days post-vaccination, the titers of the groups A and B ranged from 80 to 160. In group A, after the booster dose, the titers increased two to four times until 3,200, while in the group B the titers were lower than 160 and decreased by one to two times after 60 days after vaccination. Using a single dose, the antibodies persisted for only 30 days, and with two doses with 30 days of interval, the antibodies were detectable for 60 days through the MAT test and 120 days through the ELISA. The MAT test detected IgM titers of vaccine only for 60 days, while the ELISA was able to detect antibodies during the 120 days. In the negative control group, nonspecific reactions occurred in the ELISA up to titer 80, however titers in the MAT of the same animals remained at zero. The ELISA test can be used to assess anti leptospire vaccinal antibody level to the serovar Hardjo, type Hardjoprajitno, strain Norma in sheep.

Abstract in Portuguese:

RESUMO.- Herrmann G.P., Rodrigues R.O., Vidal C.E.S., Machado G., Moreira E.C. & Leite R.C. 2011. [Post vaccinal antibodies profile of sheep immunized with one or two doses of an oil emulsified anti leptospirosis bacterin produced with serovar Hardjo, type Hardjoprajitno, strain Norma, isolated in Brazil.] Curva de anticorpos pós-vacinais em ovinos imunizados com uma ou duas doses de bacterina oleosa anti-leptospirose, produzida com a sorovariedade Hardjo, tipo Hardjoprajitno, estirpe Norma, isolada no Brasil. Pesquisa Veterinária Brasileira 31(8):683-689. Departamento de Microbiologia e Parasitologia, Universidade Federal de Santa Maria, Avenida Roraima 1000, Prédio 20, Sala 4011, Campus Universitário, Santa Maria, RS 97105-900, Brazil, E-mail: gederpaulo@hotmail.com Foi comparado o nível de anticorpos de ovelhas imunizadas com uma ou duas doses de bacterina oleosa produzida com a sorovariedade Hardjo, tipo Hardjoprajitno, estirpe Norma, isolada da urina de bovino no Brasil. Culturas de 2x108 leptospiras/mL foram inativadas com formalina a 0,3%, à concentração final e emulsionada em óleo Emulsigen® 12%. A dose da vacina foi padronizada para a concentração de 1x108 leptospiras/mL. Quarenta ovinos adultos, da raça Santa Inês, de um rebanho livre de leptospirose por exames clínicos e sorológicos durante um ano foram escolhidos para o experimento. O grupo A (n=15) recebeu duas doses de 3,0mL da vacina por via subcutânea, com intervalo de 30 dias. O grupo B (n=15) recebeu dose única de 3,0mL, via subcutânea e o grupo C (controle) recebeu uma dose subcutânea de 3,0mL de solução 0,85% de cloreto de sódio. Os títulos de anticorpos pós-vacinação foram mensurados pelo teste de soroaglutinação microscópica (SAM) e um teste imunoenzimático (ELISA) a cada 30 dias durante 120 dias. Os títulos dos grupos A e B na primeira colheita variaram de 80 a 160. No grupo A, após a segunda dose, os títulos aumentaram duas a quatro vezes, até 3.200, enquanto no grupo B os títulos de aglutininas foram menores que 160 e diminuíram uma a duas vezes após 60 dias da vacinação. Utilizando-se dose única, os anticorpos persistiram por somente 30 dias e, com duas doses, com 30 dias de intervalo, os anticorpos foram detectáveis por 60 dias por meio do teste de SAM e 120 dias no teste de ELISA. Assim, o teste de SAM detectou títulos de IgM vacinal somente por 60 dias, enquanto o teste de ELISA foi capaz de detectar anticorpos durante os 120 dias. No grupo controle negativo, ocorreram no ELISA reações inespecíficas de títulos até 80, porém no SAM os títulos dos mesmos animais se mantiveram em zero. O teste de ELISA pode ser utilizado para medir anticorpos vacinais para a sorovariedade Hardjo, tipo Hardjoprajitno, estirpe Norma em ovinos.


#70 - Anticoccidial activity of hydrochloric acid (HCl) against Eimeria tenella in broiler chickens, 31(5):425-429

Abstract in English:

ABSTRACT.- Abbas R.Z., Manzoor Z., Munawar S.H., Iqbal Z., Khan M.N., Saleemi M.K., Zia M.A. & Yousaf A. 2011. Anticoccidial activity of hydrochloric acid (HCl) against Eimeria tenella in broiler chickens. Pesquisa Veterinária Brasileira 31(5):425-429. Department of Parasitology, University of Agriculture, Faislabad - 38040, Pakistan. E-mail: raouaf@hotmail.com The present study was planned to evaluate the anticoccidial activity of the different concentrations of the HCl against Eimeria tenella infection in broiler chickens in comparison with the amprolium anticoccidial. For this purpose, a total of 198 chicks were placed 11 per pen with three pens per treatment. The different concentrations of HCl (1000ppm, 2000ppm and 3000ppm) and amproilum (at the dose rate of 125ppm) were given to the experimental groups in drinking water from 10 to 19th days of age. One group was kept as infected non medicated control and one as non infected non medicated control. At the 12th day of age, all the groups were inoculated orally with 75,000 sporulated oocysts except non infected non medicated control. Anticoccidial activity was evaluated on the basis of performance (weight gain, feed conversion ratio) and pathogenic (oocyst score, lesion score and mortality %age) parameters. Among HCl medicated groups, the maximum anticoccidial effect was seen in the group medicated with 1000ppm HCl followed by 2000ppm and 3000ppm HCl medicated groups. Amprolium and 1000ppm HCl were almost equivalent in suppressing the negative performance and pathogenic effects associated with coccidiosis (Eimeria tenella) challenge. In summary, the lower doses of HCl have the potential to be used as alternative to chemotherapeutic drugs for Eimeria tenella control. It is therefore suggested that further studies should be carried out to determine the possible minimum safe levels of HCl with least toxic effects to be used as anticoccidial.

Abstract in Portuguese:

ABSTRACT.- Abbas R.Z., Manzoor Z., Munawar S.H., Iqbal Z., Khan M.N., Saleemi M.K., Zia M.A. & Yousaf A. 2011. Anticoccidial activity of hydrochloric acid (HCl) against Eimeria tenella in broiler chickens. Pesquisa Veterinária Brasileira 31(5):425-429. Department of Parasitology, University of Agriculture, Faislabad - 38040, Pakistan. E-mail: raouaf@hotmail.com The present study was planned to evaluate the anticoccidial activity of the different concentrations of the HCl against Eimeria tenella infection in broiler chickens in comparison with the amprolium anticoccidial. For this purpose, a total of 198 chicks were placed 11 per pen with three pens per treatment. The different concentrations of HCl (1000ppm, 2000ppm and 3000ppm) and amproilum (at the dose rate of 125ppm) were given to the experimental groups in drinking water from 10 to 19th days of age. One group was kept as infected non medicated control and one as non infected non medicated control. At the 12th day of age, all the groups were inoculated orally with 75,000 sporulated oocysts except non infected non medicated control. Anticoccidial activity was evaluated on the basis of performance (weight gain, feed conversion ratio) and pathogenic (oocyst score, lesion score and mortality %age) parameters. Among HCl medicated groups, the maximum anticoccidial effect was seen in the group medicated with 1000ppm HCl followed by 2000ppm and 3000ppm HCl medicated groups. Amprolium and 1000ppm HCl were almost equivalent in suppressing the negative performance and pathogenic effects associated with coccidiosis (Eimeria tenella) challenge. In summary, the lower doses of HCl have the potential to be used as alternative to chemotherapeutic drugs for Eimeria tenella control. It is therefore suggested that further studies should be carried out to determine the possible minimum safe levels of HCl with least toxic effects to be used as anticoccidial.


Colégio Brasileiro de Patologia Animal SciELO Brasil CAPES CNPQ UNB UFRRJ CFMV